Društvo

UZIP PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV V.D. PREDSJEDNIKA SINDIKATA INSTITUTA IGALO

NVO Udruženje za implementaciju prava ( UZIP),  je osnovnom državnom tužiocu i Upravi policije u Herceg Novom, podnijelo  krivičnu prijavu protiv   v.d. predsjednika Sindikalne organizacije Instituta „ Dr Simo Milošević“ Igora Sijerkovića i drugih N.N. lica, zbog postojanja osnovane sumnje, da je izvršeno krivično djelo, pronevjera.

Prema riječima predsjednika te NVO Ranka Martinovića, krivičnu prijavu je podnio zbog osnovanje sumnje da je sa računa sindikalne organizacije na kome je bilo  414.683 eura, isključivo namijenjenih rješavanju stambenih potreba zaposlenih, predsjednik Sindikata  pozajmljivao novac pojedinim radnicima. Prema kazivanju radnika Instituta, koji su se Martinoviću obratili za pomoć, a što je vidljivo i iz zapisnika sa sjednica Izvršnog odbora Sindikata, riječ je o pozajmicama u ukupnom iznosu od oko 300.000 eura.

Martinović  kaže da mu se  zaposleni obratili  strahujući da ne budu trajno oštećeni otuđenjem sredstava iz stambenog fonda, u koji su novac izdvajali od svojih plata, te da su to pitanje željeli da riješe prije privatizacije Instituta i da se nadaju se pojedinačnom povraćaju novca.

Navodi i da je došao u posjed  dva zapisnika sa sjednica IO Sindikalne organizacije Instituta, na kojima nema datuma održavanja.   Iz zapisnika, kaže Martinović,  nedvosmisleno proizilazi da postoji osnovana sumnja u nezakoniti rad I.S., a i „drugih lica koji su podsticali, podstrekavali tako nezakoniti rad i nisu preduzeli bilo koju radnju u cilju sprečavanja istog da se takav rad spriječi i ne nastane ogromna šteta“.

Martinović je rekao da će preciznu visinu štete utvrditi vještak finansijske struke, te da je u saznanju da su,  prije nego što je on podnio krivičnu prijavu, operativne radnje preduzeli i tužilaštvo i CB Herceg Novi.  Objasnio je da se u cilju dobijanja svih informacija, obratio 15. aprila i Sindikalnoj organizaciji i njenom predsjedniku, ali da mu je odgovoreno da „nijesu dužni davati takve informacije“. Na dopis upućen menadžmentu Instituta sa zahtjevom za dobijanje podataka o iznosu sredstava koja su izdvojena po potpisanom sporazumu između Sindikalne organizacije i Instituta Igalo na osnovu rješavanja stambenih potreba, Martinović je dobio odgovor da je ispoštovan Kolektivni ugovor između poslodavca i Sindikata i da je isplaćena cjelokupna suma u iznosu od 414. 683, 62 eura.

Radeći na ovom predmetu, Martinović kaže da je došao do zaključka da Sindikalna organizacija Instituta nije organizovana u skladu sa pravilima o organizaciji i načinu rada ovakvih organizacija, odnosno da nema Nadzorni odbor čija je funkcija nadzor nad korišćenjem finansijskih i drugih sredstava.  Smatra da je izostanak ovog organa, bez sumnje dao prostor za nezakonito djelovanje I.S. i njemu bliskih N.N.lica. Takođe tvrdi da sindikalna organizacija nije registrovana po propisu.

-Od Ministarstva rada i socijalnog staranja smo dobili informaciju da je sindikalna organizacija Instituta Igalo upisana u registar a da je ovlašćeni sindikalni predstavnik Vuko Šabović, koji je upisan 12. 06. 2013. godine. Sindikalna organizacija je dužna da ministarstvu podnese zahtjev za upis promjene podataka u roku od 15 dana od kada su promjene nastupile. S obzirom da to nije urađeno, sve radnje koje je obavljao I.S. mogu se smatrati kao neovlašćene i nezakonite- zaključio  je Martinović.

V.d. predsjednika Sindikalne organizacije Instituta Igalo Igor Sijerković potvrdio je da je tačno da je postupak pred nadležnim organima u toku ali nije želio da komentariše navode iz krivične prijave koju je Martinović podnio.

-Po tom osnovu dostavljena je sva tražena dokumentacija, pa se neću izjašnjavati u javnosti, dok se postupci pokrenuti pred nadležnim organima ne završe, upravo zbog zloupotreba kao i plasiranja neistinitih informacija o meni lično, čime se na najteži način ugrožava moje dostojanstvo –rekao  je Sijerković.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com