Društvo

UZ VJETAR I NA VESLA “BAVIŽELOM” PO ZALIVU

Pisac i vlasnik knjižare “So” Nikola Malović  najavljuje za sutra zanimljivo putovanje  Bokokotorskim zalivom jedrilicom “Bavižela”, a uz njega članovi “Bokeljske ekspedicije 2016”  biće jedriličar  Zlatan Zlatković, izdavač Milan Todorović i novinar i publicista Siniša Luković. Oficijelni naziv,  kako navodi Malović,  je “Oplovljavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti Boke Kotorske prije njihovog uništenja neznanjem i novcem”.

 -Zvuči kuriozitetno, ali niko da se zna nije oplovio vijugave konture Boke Kotorske do 2011, kada su Vlatko Ignatoski i Miro Marušić, članovi
ekipe “Obala naših unuka”, u sklopu istoimenog međunarodnog projekta, snimili liniju Boke Kotorske i Crnogorskog primorja u HD tehnologiji. Četvoročlana posada planira po prvi put da oplovi Boku bez izlaska na kopno. Uz Malovića, članovi posade jedrilice “Bavižela”, nazvane po pitomom peraškom vjetru, biće Beograđani, kapetan Zlatan Zlatković, jedriličar i svjetski putnik s preko milion kilometara u točkovima i Milan Todorović, izdavač, čovjek koji je na jedrenjaku preplovio Pacifik i novinar i publicista iz Tivta Siniša Luković, najbolji poznavalac prugastoplave istorije jedinog fjorda na Mediteranu-saopštio je Malović.
Članovi “Bokeljske ekspedicije 2016” biće uniformisani u mornarske majice, a kako Malović navodi, hraniće se ribom iz konzerve, hljebom beškotom, i voćem. Oficijelno nebrendirano piće biće voda i po čaša vina. Plovidba će biti isključivo na vjetar, a ukoliko vjetra izostane na
pojedinim dionicama – i na vesla.

Jedrilica “Bavižela” isploviće iz hercegnovske luke Škver u subotu, 27. avgusta 2016, rano uzjutra. Ruta će biti niz kurenat, tj. morsku struju:  Mamula – Arza, pa duž obale prema Rosama, Tivtu, Kotoru, Perastu, Risnu, Herceg Novom, do Prevlake, ponovo Mamule i natrag u Herceg Novi. Planirano vrijeme putovanja, u zavisnosti od vjetra, biće 15 – 20 sati.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com