IzdvojenoKultura

UZ SJEĆANJE NA GODIŠNJICU SMRTI PETRA LUBARDE

Fondacija “Petar Lubarda” čije je sjedište u Herceg Novom, sutra će po običaju, koji se već nekoliko godina ustalio, obilježiti godišnjicu smrti jednog od najznačajnijih slikara 20.vijeka, Petra Lubarde.

Uz Lubardinu bistu na Karači koja je postavljena 2007.godine a rad je kanadskog akademskog vajara Dušana Ivančevića okupiće se učenici Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić”, članovi Fondacije i poštovaoci djela Petra Lubarde. Povodom godišnjice smrti Fondacija je pripremila informativni plakat, a u prigodnom tekstu je, između ostalog, navedena i ocjena istoričarke umjetnosti Olge Perović koja je zapisala da je umjetnik dosegao evropske i svjetske vrhove , da je ostavio za sobom veliko blago i za savremenike i za generacije koje su došle posle njega. O tome svjedoče i najznačajnija priznanja koja je dobijao na svejstkim izložbama u Tokiju, Sao Paolu, Hagu, Njujorku, Parizu…

A s kakvom je energijom stvarao Lubarda objasnio je rečenicom “ravnodušno i bez srca nije moguće ništa stvoriti što bi nadživjelo svoje vrijeme i vezalo se tako za ono što je prošlo i za ono što dolazi”

Podsjetićemo, Lubarda je bio jedan od osnivača i direktor hercegnovske Umjetničke škole , u Beogradu je otvorena njegova Kuća legata. Značajne kolekcije njegovih slika čuvaju se u Skoplju i Kragujevcu kao dar velikog slikara. Fondacija “Petar Lubarda” godinama realizuje i likovni konkurs za srednjoškolce u Boki i Crnoj Gori a namjera je da jednom u ovaj projekat uključe srednjoškolce iz svih gradova kojima je Lubarda ostavljao legate i u kojima je nagrađivan.

Sutra u 11 sati na Karači uz bistu Petra Lubarde o njegovom stvaralaštvu govoriće profesorica, pjesnikinja, filosofkinja, Višnja Kosović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com