DruštvoPolitika

USVOJENE SMJERNICE PROGRAMA ZA RAZVOJ KULTURE I PODRŽAN PROJEKAT EPK

Bez prisustva opozicije odbornici vladajuće koalicije (DPS-Izbor) usvojili su danas predlog smjernica programa za razvoj kulture u periodu 2017-2022 i izvještaj o učešću Opštine u projektu „Herceg Novi-Evropska prijestonica kulture za 2021. godinu“.

Sekretarka za kulturu Tamara Lepetić obrazlažući prvu tačku dnevnog reda, kazala je da su smjernice programa za razvoj kulture Herceg Novog uradili Vuk Vuković, Milina Kovačević i Janko Ljumović, a da je dokument višeznačajan.

-Pravno formalni uslovi sadržani su u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o kulturi koji predviđa posjedovanje ovakvog  dokumenta, gdje opštinski program razvoja kulture donosi Skupština opštine u skladu sa nacionalnim programom za period od pet godina. Pored ovih pravno-formalnih uslova, inicijativa za pisanje programa razvoja kulture proizilazi iz jednog činjeničnog stanja da Opština Herceg Novi do sada nije imala jedan usvojen opšinski akt koji se odnosi na pregled kulturnog stanja i na bilo koju drugu vrstu kulturnih politika kojom možemo da se rukovodimo. Smjernice predstavljaju jedan od ključnih dokumenata za dalji proces aplikacije Herceg Novi 20/21, kao ključni dokument koji ta aplikacija u konačnici treba da posjeduje-kazala je Lepetić.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/09/tamara-lepetic-i-vuk-vukovic.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

Pravnik Saša Vujović je za izvještaj o učešću Opštine u projektu „Herceg Novi- Evropska prijestonica kulture 2021“ kazao da je riječ o programskoj skupštinskoj temi u skladu sa  propozicijama za kandidovanje Herceg Novi.

-To znači da učesnik kandidature, (grad, regija i država) mora da donese programski akt u kome će da izrazi želju za učešćem i koliki su procenti samog učešća u finansiranju projekta. Herceg Novi to formalno još nije uradio. Da ne bude zablude, kao što smo to čuli prije dva dana,  današnji akt ne predstavlja višemilionsko zaduživanje opštine jer se zna da Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti budžet se donosi na početku svake kalendarske godine. Današnji akt ne predstavlja obavezu da se u sledećim godinama tačno odrede iznosi sredstava već se radi o programskom aktu. EPK nije izbor za mis u kome treba da učestvuju najljepši gradovi nego se vrijednuju određeni projekti koji se kandiduju u okviru titule i ne postoji mogućnost bilo kakve zloupotrebe-kazao je Vujović.

Odbornica Izbora Nataša Martić je podsjetila da se smjernice programa za razvoj kulture i izvještaj o učešću opštine u projektu EPK usvajaju na Skupštini kao kolektivnom odlučujućem tijelu, iz razloga što su to prosto zahtjevi i kriterijumi žirija Evropske komisije. Podjsetila je da se  2015.godine se u  skupštinskom domu  izglasala kandidatura, a da je Herceg Novi ušao u drugi krug.

-Prije samog kandidovanja i opština i država su prihvatili informaciju svjesni svih naknadnih obaveza. Uspješno je prošla prva faza. U drugoj žiri zahtjeva da  glavni finansijeri ozvaniče učešće, jer javni sektor jeste garant održivosti jednog petogodišnjeg dugoročnog kvantitativnog i transformišućeg projekta. Red je da glavne finansijere čini javni sektor, iznad svega, zatim i privatni, da bude konkretniji u svojoj podršci odnosno finansijski određen. Vlada je na jednoj od prethodnih sjednica donijela prema aplikativnom projektovanom budžetu svoje učešće i zvanično. Spomenućemo i gradove partnere: Kotor i Tivat ko prvi prsten kreativnog regiona Boke Kotorske, potom Budva, prijestonica Cetinje sa svojim istorijskim naslijeđem i duhovnim, glavni grad Podgorica, tu su Bar i Ulcinj, dakle Crnogorsko primorje. Imamo podršku Ministarstva ekonomije, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstva prosvjete i Ministarstva održivog razvoja i turizma. Mimo podrške Vlade izdvajamo ova četiri ministarstva, zato što su prihvatili da će, kada su u pitanju edukacije i prosvjeta da će se nastavni program mijenjati, bilo dodatnim predmetima iz kulture i umjetnosti, zatim ekonomija za buduće subvencije za srednja i mala preduzeća kroz kreativnu industriju, neko polje koje Crna Gora tek otvara, a u skladu je sa evropskim trendovima, zatim Ministarstvo za informacione tehnologije svakako podrazumjeva kulturu kroz digitaliju, tu je i Ministarstvo održivog razvoja prije svega zbog kulturne infrastrukture, zatim u svom nazivu ima i turizam, za poboljšanje programa i sinergiju nacionalnog i lokalnog nivoa kad je kulturni turizam i promocija u pitanju.  Ovo jeste veliki dan za Herceg Novi, a  Vlada je potvrdila gdje je grad danas, tako da je ovo danas velika šansa, jedan od preduslova, a konačni rezultat vjerujem da će biti u oktobru -kazala je Martić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com