DRUŠTVOIzdvojeno

USPJEŠNO ZAVRŠENA EUISM KONFERENCIJA U HERCEG NOVOM

Međunarodna EUISM konferencija na temu dobrotvornog rada i volonterizma u lokalnim zajednicama održana u Herceg Novom ispunila je očekivanja učesnika, ocijenili su iz opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju koja je organizovala ovaj događaj.
Konferencija je održana od 17. do 21. januara u hotelu „Lajthaus“, gdje je oko 40 učesnika, među kojima 23 iz inostranstva, imalo priliku da podijeli svoja iskustva, mišljenja, kao i da razmatra mogućnosti zajedničke saradnje na projektima koji bi promovisali dobrovotorne aktivnosti.
Koliko je u Novome utemeljeno dobročinstvo i želja da se pomogne lokalnoj zajednici kroz svoja izlaganja su predstavili humanitarna radnica Zorica Drakulić Vidaković, eko-aktivisti Milica i Dragiša Boca, i Dragana Zečević Plavanski iz Kola srpskih sestara.  Veliki doprinos uspjehu ove konferencije dali su članovi Debatnog kluba ,,JUSMŠ Ivan Goran Kovačić”. Srednjoškolci Sara Novović, Nemanja Đurić, Ana Maria Finžgar, Stanka Mišeljić, Aleksej Rostović, Katarina Lečić, Anđela Vučetić i Nikola Radović su zajedno sa voditeljem Debatnog kluba, profesorom Gojkom Đurđevićem pripremili dvije izuzetno zanimljive aktivnosti. Prvog radnog dana konferencije održali su debatu u američkom parlamentarnom formatu na temu ,,Ovaj dom smatra da je EU potreban sopstveni Tramp”. Koristeći interaktivni softer Mentimeter prisutni su bili u prilici da u realnom vremenu debaterima postavljaju pitanja, na koja su oni kasnije odgovarali.
Pored debate, održana je i radionica pod nazivom ,,Mladi i EU”, na kojoj su đaci predočili svoje stavove o mnogim pitanjima o funkcionisanju i budućnosti EU. Aktivno učešće u radionici uzeli su delegati iz inostranstva, naročito oni koji se bave omladinskim radom. Posebno vrijedi istaći da su upravo oni uputili niz pohvala novskim srednjoškolcima, prije svega na izvrsnom poznavanju engleskog jezika, besjedničkim vještinama i upotrebi naprednih IT alatki.
„U nekoliko projekata koje sprovodimo u okviru programa Evropa za građane uključili smo naše srednjoškolce, koji su pokazali da su izvanredno informisani i spremni da se učestvuju u svim projektnim zadacima. Veoma je bitno da, kad već imamo priliku, omogućimo našim mladim ljudima da stiču iskustva i znanja i povezuju se sa našim evropskim komšijama, što će njima, ali i cijelom društvu biti dragocjeno“, kaže rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu sardanju Simonida Kordić.
Takođe, Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi je pripremila za goste iz Evrope izuzetno zanimljiv program upoznavanja našeg kultutno-istorijskog nasljeđa. Organizovan je obilazak manastira Savine, tvrđava Kanli kule i Forte Mare, Belaviste, trga Svetog Jeronima, Perasta i Kotora.
Nezaboravno, jedinstveno, vrijedno divljenja – ovo su samo neki od utisaka gostiju iz Evope nakon što su imali priliku da prisustvuju obilježavanju slave Svetog Jovana Krstitelja. Krsna slava uz tradicionalni slavski ručak priređena je zajedno sa NVO Spona iz Herceg Novog, a uz pomoć Crkvene opštine Topaljsko-starogradske, s ciljem predstavljanja ovog jedinstvenog crkveno-narodnog običaja svojstvenog našem narodu.
Tokom slave gosti iz Evrope su imali priliku da čuju tradicionalnu i duhovnu muziku, kao i da se upoznaju sa ćiriličnim pismom – samostalno su na listu hartije pisali svoja imena na ćiriličnom pismu. Uprkos tome što su naspram sebe imali njima strana slova, sa velikim oduševljenjem su se posvetili pisanju, a najveštijem među njima pripao je prikladan poklon.
Prva EUISM konferencija u Herceg Novom organizovana je u sklopu EU projekta „Europe Is A State of Mind – EUISM“, na kojem je Opština Herceg Novi partner. Predstavnici projektnih partnera koji su učestvovali na konferenciji u našem gradu izrazili su veliku zahvalnost i odali priznanje Opštini Herceg Novi i Kancelariji za međunarodnu saradnju na odlično organizovanom događaju.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com