DruštvoIzdvojeno

USKORO UGOVOR O PRIKUPLJANJU NELEGALNO ODBAČENOG ZELENOG I GRAĐEVINSKOG OTPADA

Zaposleni u Komunalno stambenom preduzeću Herceg Novi, angažovani su na skupljanju i odlaganju velikih količina nelegalno odbačenog zelenog i građevinskog otpada. Prema riječima direktorice Komunalno-stambenog preduzeća Jasmine Konjević, očekuju da će uskoro sa Opštinom  potpisati Ugovor za prikupljanje nelegalno bačenog zelenog otpada.

Ove godine očekujemo i veće količine otpada nego ranije, s obzirom na to da je prisutna zaraza medonosone vaši na agrumima i vinovoj lozi. Velike količine zelenog otpada, koje građani sa privatnih površina, uglavnom, odbacuju pored kontejnera. To nije otpad koji bi trebao da se posebno tretira. Mi smo uvijek na poziv građana obavljali odvoz sa privatnih površina, a ono što je problem je da sa dva kamiona ne možemo da stignemo sve da preuzmemo, jer ima toliko nelegalno odloženog zelenog otpada na javnim površinama, najviše pored kontejnera, kazala je Jasmina Konjević.

Problem je što su zasadi agruma i vinove loze i na privatnim površinama na području Opštine Herceg Novi, u velikoj mjeri, napadnuti medonosnom sporom.

-Evidentirana je epidemija i od strane fitosanitarne inspekcije. Očekujemo velike količine otpada, jer će raditi rezidbu, kako bi probali da sačuvaju svoja stabla i zasade. Proljeće jeste na pragu, ali rezidba i čišćenje se radi krajem zime, očekujemo početak za desetak dana. Uglavnom, početak Praznika mimoze prati i početak nelegalnog iznošenja  otpada i to su problem sa kojima se svake godine suočavamo, ukazala  je Jasmina Konjević.

Isto kao i sa zelenim, problem je i sa nelegalnim odlaganjem građevinskog otpada i šuta.

-Nadamo se da ćemo sa Opštinom u ovom periodu sklopiti i ugovor za odlaganje građevinskog otpada. Definisana je lokacija prema Sitnici, namjenjena za formiranje deponije za građevinski otpad i šut. Imamo uvjeravanje nadležnih iz Opštine da će  izvršiti pripremu te lokacije kako bi se mogla koristiti.  Dok se to ne reguliše, još uvijek je na snazi Odluka da se ta vrsta otpada vozi na gradsku deponiju Tisove grede na Uble. Lokacija na Sitnici je predviđena planom privremenog odlagališta do 2020. godine, koji je usvojila lokalna Skupština. Opština bi trebalo da uradi pristupni put do te lokacije,  kako bi je koristili za odlaganje građevinskog otpada i šuta, objasnila je Jasmina Konjević.

Ona je građane zamolila za strpljenje jer nisu u mogućnosti da momentalno dođu do svih lokacija na poziv građana

-Mi se trudimo koliko možemo da razumijemo probleme građana. Sve da napravimo  ekipe da rade 24 časa,  sa dva kamiona ne mogu da izdrže. Jedna ekipa je za područje  Njivica, Igala, Herceg Novog, Meljina, dok je druga operativna od Zelenike do Kamenara. Nadamo se da će ove godine biti nešto lakše, što se tiče mehanizacije. Nabavili smo novu opremu i mašine (kamion – putar, mini bager , kamion sa grajferom),  koja će nam pomoći, ali nam je neophodna podrška lokalne samouprave u smislu formiranja adekvatnih deponija,  objašnjava direktorica Komunalno-stambenog preduzeća Jasmina Konjević.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com