EkonomijaIzdvojeno

USKORO ODLUKA O NAKNADAMA ZA KOMUNALNO OPREMANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA BESPRAVNE OBJEKTE

Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi stiglo je 140 zahtjeva za legalizaciju objekata. Građani će naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte plaćati po odluci čiji je nacrt predat Ministarstvu održivog razvoja i turizma na saglasnost.

Nacrt predviđa, odnosno precizira način plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte.

-Nacrt odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte predviđa cijene po zonama kao u odluci o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta sa uvećanjima iz Zakona: 20% za bespravne objekte kod plaćanja na rate, 5% za bespravne objekte kod jednokratnog plaćanja, 2.5% za osnovne objekte kod jednokratnog plaćanja. Opština Herceg Novi je podijeljena na šest zona koje su identične zonama iz odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, kazala je v.d. direktora Uprave lokalnih javnih prihoda Lidija Vukčević.

Građani će moći da plaćaju naknadu jednokratno i na rate, o čemu detaljnije govori čl. 164 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

-Nakon dobijanja saglasnosti od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma nacrt ide na javnu raspravu, a nakon završetka javne rasprave, predlog Odluke ide na saglasnost Skupštine opštine Herceg Novi. Velikom olakšicom smatramo činjenicu da je za vlasnike neformalnih objekata za osnovno stanovanje data mogućnost plaćanja na rate do 20 godina-kazala je Vukčević.

Što se tiče rokova obračuna i plaćanja, kaže v.d. direktorka Uprave lokalnih javnih prihoda,  iz izmjene i dopune odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja je takođe poslata na saglasnost Ministarstvu: rješenje o plaćanju naknade u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva investitora; kod jednokratnog plaćanja rok je 10 dana od dana dostavljanja rješenja.

Važećom odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta opština Herceg Novi je podjeljena u šest zona a cijena naknade u prvoj zoni iznosi 150 eura po metru kvadratnom. U drugoj zoni je 120, trećoj 90, četvrtoj 70, petoj 50 i šestoj 30 eura.

Uprava lokalnih javnih prihoda je u novembru prošle godine formirala  komisiju za popis objekata, koja ima za cilj da utvrdi stvarnu kvadraturu kako postojećih objekata, tako i popis novih, nelegalno izgrađenih.

-Tri ekipe su svakodnevno na terenu, a zapisnici koje donesu sa terena se upoređuju sa stanjem koje imamo u programu za utvrđivanje poreza u Upravi lokalnih javnih prihoda. Ako govorimo o broju novoizgrađenih objekata koje do sada nismo imali u našoj bazi evidentirane, dolazimo do broja 45, na uzorku od 350 zapisnika sa terena. Moram da napomenem da komisija ne vrši legalizaciju objekata, već samo popis i mjerenje kojim će se utvrditi stvaran, odnosno tačan broj kvadrata, a da su vlasnici neformalno izgrađenih objekata dužni sami da podnesu zahtjev za legalizaciju, na način što će popuniti formular koji se nalazi na Građanskom birou Opštine Herceg Novi – kazala je Vukčević, navodeći da zahtjev mogu predati svakog radnog dana od 07.30 do 16h, a najkasnije do 15. jula ove godine.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com