DRUŠTVO

USKORO ADAPTACIJA RIBARNICE NA PIJACI U CENTRU GRADA, BOLJI USLOVI ZA PRODAVCE I KUPCE

U organizaciji Komunalno-stambenog preduzeća  ovih dana počeće sanacija i adaptacija ribarnice na glavnoj gradskoj pijaci. Zaposleni u ribarnici očekuju bolje uslove za prodaju ribe.

– U ovoj godini priprema se komplatna adaptacija pijace u Herceg Novom.  Prioritetna je ribarnica, u kojoj  bi trebalo da se postave rashladni uređaji, promjene tezge u skladu sa novim sanitarnim propisima , kazala je direktorica Komunalno stambenog preduzeća Jasmina Konjević.

Ribar i prodavac u hercegnovskoj ribarnici  Neđeljko Radomirović, kazao je da je neophodno da postave novu komoru, da bi temperatura gdje se odlaže riba  bila na nuli. Predviđen  je dio prostora za čišćenje ribe.

– Održavanje ribe je trenutno loše. Da se ne bi izlagali većim troškovima  izdržaćemo još ovih nekoliko dana. Nakon adaptacije, očekujemo da će biti bolja ventilacija. Biće postavljene nove klime koje će provjetravati  prostorije. U takvim uslovima,  nama će biti dosta lakše da radimo, a biće čistije i ljepše mušterijama. Svaki dan imamo svježu ribu, osim nedeljom kada pijaca i ribarnica  ne rade.

Radnim danima ribarnica je otvorena do 14 časova,što je dovoljno. Lokalni ribari dopremaju ribu sa koča, iz mreža. Ponuda je dobra, ali malo je mušterija, narod nema para, u januaru i februaru obično je lošija prodaja, naveo je Radomirović , ocijenjujući  da u odnosu na ostale dane bolju posjetu ribarnici bilježe petkom i subotom.  Ribolov i prodaja ribe je osnovna djelatnost njegove porodice.

– Na raspolaganju su hobotnice,  cipoli, sardine, salpe, kokoti, barbuni.  Cijena krupnije ribe se kreće od 7 do 12 eura. Riba je iz dubokog mora, kazala nam je prodavačica ribe Dragana Stanković. Ona smatra da  mnogi ne mogu  da  priušte ribu po višim cijenama.

– Naše domaćice se skoncentrišu na ribu koja košta do 3 do 6 eura. Ono što mještani najviše troše su  sardele, mali luci, barbuni i kad je sezona , kupuju bukve. Važno je da se riba redovno kupuje. Stranci se opredjeljuju za ribe što imaju manje kostiju , a u zadnje vrijeme zahtijevaju da se riba filetira. Nama nije teško da im  pripremimo da im udovoljimo. Rusi su ranije više kupovali orade i brancine,  a u zadnje vrijeme zainteresovani su za ribu iz našeg mora. Važno je da im se sviđa i da je svježa, kao i da je mušterija zadovoljna.

Svakodnevno nam stiže svježa riba . Suprug se 26 godina bavi ribolovom ,  od čega živi porodica, navela je Stanković.Kupci su izbirljivi, pored domaćih najčešće kupuju stranici,uglavnom, Rusi i Englezi. U ribarnici se  našla  i naša sugrađanka, kojoj  nije bila važna  cijena,  jer kako kaže,  važno je da se zdrava   hrana i riba redovno nađu na svakoj trpezi. Cijene ribe su različite. Domaćice mogu  po povoljnijim cijenama  da svojim ukućanima obezbijede malu plavu ribu ali ponekad i da se počaste bijelom ribom, iz dubina našeg mora. Stvar je  izbora, a što je zdravije  nije skupo.

 

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com