DruštvoIzdvojeno

UREĐENJE RASVJETE, PUTEVA I ZELENILA NA LUŠTICI

S dolaskom prvih kruzera u Boku, u gazdinstvima na Luštici, počinje nova turistička sezona. Ali, i ove godine turiste dočekuju sa neuređenim putevima. Novo i dbro je to što su mještani  iz sopstvenih sredstava izgradili javnu rasvjetu. Postavili su oko 100 stubova u većini zaselaka na hercegnovskoj strani poluostrva.

– Izgrađena je javna rasvjeta u selima Zambelići i Begovići.  Mještini su do sada  postavili kompletnu infrastrukturu, Uradili su betonske stubove u selima Mrkovi, Tići, Eraci,  dijelu zaseoka Đuraševići  i dio stubova  u Marovićima i Brgulima.  Očekujemo da još radnici Komunalno – stambenog preduzeća  postave  svjetiljke na stubove, što bi  trebalo da  bude realizovano   u organizaciji Sekretarijata za komunalne poslove, kazao je   predsjednik Mjesne zajednice Luštica Jovica Moric.
Mještani se nadaju da  će lampe biti postavljenje i javna rasvjeta profunkcionisati prije početka glavne turističke sezone, s obzirom koliko su mještani uložili, truda želje i novca za realizaciju ovog važnog infrastruturnog projekta,
vrijednog oko 30. 000 eura.
–  Novom rasvjetom biće pokrivena sva  sela i  zaseoci na hercegnovskom dijelu Luštice. Materijal i izgradnju su uglavnom finansirali MZ i mještani dok je cijena   svjetiljke  25 do 30 eura po stubu, što je još preostalo  da  nabavi i ugradi Komunalno – stambeno preduzeće, potvrdio je Moric.

Za Luštičane je  veoma  važno da se se do glavne turističke sezone obavi sanacija puteva. Veliki problem za saobraćaj predstavlja  oštećen asfalt, izraslo rastinje i neuklonjeni  u ljetošnjim požarima, izgorjeli dijelovi makije i drveća pored puta.

Putna mreža kroz Lušticu je duga oko 200 km a za rekonstrukciju  su potrebna značajna sredstva.
Moric smatra da  je do ozbiljnijeg ulaganja, neophodno  da uz podršku lokalne  samouprave  urade popravke i uređenje putnog pojasa, jer još nema  velike koristi od  investitora koji najavljuju strateške projekte,  .

LUŠTICU  ĆE KOMUNALCI  UREDITI  DO PRVOG MAJA

Kako nam je rekao sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, ekologiju i energetsku efikasnost Aleksandar Kovačević, u ovom sekretarijatu planiraju da od 15. aprila do prvog maja završe  uređenje putne infrastrukture, čišćenje, orezivanje zelenila. Istovremeno će radnici Komunalno-stambenog preduzeća da postave  svjetiljke na većini stubova u zaseocima koja nemaju rasvjetu i uskoro osvjetliti većinu sela na poluostrvu.

USKORO  I DOBROVOLJNO VATROGASNO DUŠTVO

Prema riječima Jovice Morica, uskoro bi trebalo da formiraju Dobrovoljno vatrogasno društvo Luštica. Uz finansijsku pomoć Turističke organizacije nabavljena su dva protivpožarna vozila a očekuju da će dobiti i još jedno kako bi formirali vatrogasnu jedinicu i bili spremni za eventualnu intervencije u slučaju požara i ovog ljeta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com