DruštvoIzdvojeno

UKLONJENO PREKO 280 ZARAŽENIH PALMI NA JAVNIM POVRŠINAMA

Zaposleni u sektoru održavanja zelenila u Komunalno-stambenom preduzeću su na javnim površinama uklonili veliki broj zaraženih palmi.

Prema riječima direktorice Komunalno-stambenog preduzeća Jasmine Konjević, od početka zaraze crvenim palminim surlašem (prije pet godina), sa javnih površina, uklonjeno je preko 280 palmi. Ostale su još neke lokacije gdje bi trebalo da se obavi uklanjanje:

-Ne mogu da kažem zaraza se ne širi, nema kud više da se proširi jer je zahvatila gotovo sve. Imamo još uvijek fond palmi koje trebamo da uklonimo. Zvanično, preduzeće se prije početka zaraze brinulo o 360 palmi, ali je bilo procijenjeno da je riječ o 800 palmi u ovom sektoru. Pokušavamo da hemijskim tretiranjem sačuvamo mlađe palme, koje nisu obuhvaćene zarazom. I u potezu morskog dobra ostao je određeni broj zaraženih palmi da se ukloni. Imamo lokacije kojima je teško pristupiti. Na nekim stepeništima, uz visoke potporne zidove, onemogućeno je formiranje skela i otežan pristup mehanizaciji. Zbog konfiguracije terena problem je i Stari grad, objasnila je Jasmina Konjević.

Ona je dodala da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja angažovalo privatnu firmu „Ekoplant“ iz Podgorice da uklanja palme sa privatnih površina, gdje je najviše zaraženih palmi. Fitosanitarna inspekcija i Sekretarijat za komunalne djelatnosti  Opštine Herceg Novi dostavljaju spisak ministarstvu. Cilj je da se uklone sve zaražene i omogući mladim palmama da opstanu.

Do sada je uklonjeno preko 95 odsto zaraženih palmi u vlasništvu Opštine Herceg Novi.

Ekipa Sektora za održavanje zelenila u Komunalno stambenom doo, ovih dana je uklonila palmu u Ulici Prve bokeške brigade na Savini, a kako dendrohirurgija nije dala rezultate, uklonjena je do osnove. Na osnovu zahtjeva Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, očistili su donje listove palme u visini šest metara, u dvorištu stambene zgrade u Kamenarima.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com