DruštvoIzdvojeno

UKLONJENA JOŠ JEDNA KOŠĆELA NA KARAČI

Radnici sektora zelenila Komunalno-stambenog preduzeća danas su posjekli oko 15 metara visoko stablo jedne od dvije višedecenijske košćele u okviru sportskog terena na Karači. Srž stabla je bila potpuno trula, zbog čega je prijetila opasnost od obrušavanja ovog velikog drveta, a na terenu svakodnevno treniraju sportisti , najviše djeca.

Prema riječima rukovodioca sektora zelenila Vanje Spaić, juče je po prijavi bila  komunalna inspekcija i ustanovila da je drvo istrulilo i bilo je neophodno uklanjanje. S obzirom na to da se drvo nalazilo na nepristupačnom mjestu, prilikom uklanjanja je oštećen dio ograde košarkaškog terena, koja će biti sanirana.

Podsjećamo, da je jedno drvo košćele na Karači posječeno još 2013. godine,  nakon što se ogromna krošnja obrušila na sportski teren. Prema mišljenju stručnjaka za hortikulturu u Opštini Herceg-Novi i tada je konstatovano da oboljela stabla trebaju da posijeku, jer su trula u deblu što je uočeno na poprečnom presjeku po uzdužnoj osi stabla, zbog čega su se grane lomile. Na ovom drvetu, koje je danas do korjena posječeno,  u septembru 2013. godine su orezali krošnju i uklonili dio debla.

Uklanjanje drveća je odloženo  jer su se građani usprotivili sječi ovog prepoznatljivog simbola starog grada.

Košćela kao rijetko mediteransko drvo, prema taksonomiji pripada klasi dikotiledonih biljaka (Magnoliopsida) i redu ruža (Rosales). Ranije je svrstavana u porodicu brijestova (Ulmaceae), ali se danas klasifikuje u porodicu konoplji (Cannabaceae). Osim nje, rod Celtis okuplja još 60-70 vrsta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com