IzdvojenoTurizam

UČENIČKA LJUBAV PREMA GRADU PRETOČENA U SUVENIR HERCEG NOVOG

Izbor suvenira Herceg Novog uvijek je aktuelna priča i tema o kojoj u gradskoj Turističkoj organizaciji aktivno vode računa. Plasiranje novog aranžmana koji će dovesti goste u naš grad, naročito nakon glavne turističke sezone, potez je koji zaslužuje pohvalu. Oduševljeni kreativnošću suvenira i aranžmana koji su osmislili učenici Turističke škole SMŠ „Ivan Goran Kovačić“, predstavljamo vam njihovu ideju – ešarpu sa oslikanim dijelovima eksponata iz gradskog muzeja i trodnevni program „Kroz Mirkova vrata“. Učestvujući na takmičenju turističko-ugostiteljskih škola Jugoistočne Evrope GATUS 2018, oni su ubjedljivo bili najbolji.

Uz predstavljanje turističke ponude Herceg Novog kroz svoju učeničku, ali veoma dobro osmišljenu prezentaciju, valorizovali su kulturna dobra našeg grada i poklonili pažnju velikom dobrotvoru i ličnosti kakav je bio Mirko Komnenović. Premda su bile dvije godine mlađe od ostalih učesnika u svojoj kategoriji učenice Ana Stojak, Nikolina Janjić i Marija Radović nagrađene su zlatnim priznanjem. Njihova najveća podrška bila je mentorka profesorica Ksenije Odalović koja priča da su o temi zadatoj u maju razmišljale tokom ljeta a pripremu za takmičenje obavile timski i veoma brzo.

-Bilo je raznih predloga od kralja Tvrtka do Ramba, ali pošto je tema bila vezana isključivo za kulturni turizam, s obzirom na to da je 2018. proglašena godinom turizma, vezali smo se za Muzej grada i Mirka Komnenovića. Učenica Nikolina Janjić je predložila da se aranžman zove „Kroz Mirkova vrata“ i to smo prihvatili. Radili smo timski, Nikolina je bila zadužena za suvenir jer najljepše slika, Ana je radila aranžman i kalkulaciju, a Marija je uradila brošuru. Brzo smo završavale posao, a ideje su dolazile same, priča profesorica Odalović.

Aranžman je morao da se sastoji iz tri stavke, kaže profesorica Odalović.

–Prvi dio je bio program odnosno itinerer koji uključuje i novčani iznos kao i kratak opis destinacija i Herceg Novog, zatim suvenir – vezan isključivo za temu. Osmislili smo ešarpu, veoma neobičan suvenir koji je, pokazalo se na takmičenju, ispao i najljepši, najupečatljiviji. Učenice su ručno oslikale dijelove sa eksponata koji se nalaze u muzeju. Jednu maramu smo prepravili u tri ešarpe, a onda su one crtale prvo na papir, a potom posebnim flomasterima prenosile na tkaninu. Morale su da napišu brošuru i naprave letak na engleskom i maternjem jeziku sa fotografijama vezanim za muzej. Još jedan obavezujući dio bio je dres kod, djevojke su morale da budu obučene formalno. Nemamo školske uniforme te su one osmislile da budu u haljinama sa ešarpama na kojima je pisalo Herceg Novi, koje smo opet same napravile. Imale su i iste frizure, sve je bilo usklađeno i premda učenice, djelovale su kao profesionalne turističke radnice. Mislim da su lijepo predstavile naš grad naročito na kraju kada su sve prisutne pozvale da dođu u Herceg Novi, a ako su bili da opet posjete ovaj grad jer neće se pokajati, kazala je profesorica Odalović.

Po njihovoj zamisli program predviđen aranžmanom traje od 21. do 23. septembra.

Aranžman smo vezali za 21. septembar dan rođenja Mirka Komnenovića, osmislili smo da je to Dan muzeja grada i datum koji se proslavlja, to je bila naša ideja. Prvi dan podrazumjeva smještaj gostiju u Hunguest hotel sun resort, hotel sa četiri zvjezdice koji je najbliži muzeju. Predviđen je polupansion, doručak i večera, a prvog dana je planiran obilazak muzeja i koktel u njegovoj divnoj bašti uz koncert Muzičke škole Herceg Novi, birali smo klasičnu muziku – Bahova djela. Drugi dan je uključivao izlet brodićem i obilazak mjesta koja su vezana za muzej: Mamula gdje je Mirko bio zatočen tokom Prvog svjetskog rata i Rose odakle ima najviše muzejskih eksponata iz antičkog perioda, a takođe se obilazila i Plava špilja. Preporuka učesnicima aranžmana je bila i vožnja turističkom podmornicom kako bi vidjeli i podmorje. Trećeg dana, nakon doručka, aranžman je predviđao obilazak Herceg Novog – starog grada i predveče odlazak grupe. Imali smo i obavezna dva ručka, jedan u konobi Rose, a drugi u konobi Tora. Učenice su osmislile i jelovnik, preporučili novske delicije kao što je štrudla od jabuka sa suvim smokvama i grožđicama koja se radi po starinskoj recepturi i slično, još neke sitnice koje su upotpunile program. Cijena aranžmana je 99 eura, objašnjava profesorica Odalović.

Ljubav prema Herceg Novom je ipak glavni pokretač svega i profesorica Odalović nam otkriva da svojim učenicima uvijek savjetuje – nikad niste dovoljno upoznali svoj grad, stalno učite nešto novo o Herceg Novom i vodite računa o onome što je vaše.

Ostajemo oduševljeni idejom koju su osmislile Ana, Nikolina, Marija i profesorica Ksenija, jer njihov aranžman je nešto potpuno novo u turističkoj ponudi grada, suvenir jedinstven, a period odigravanja aranžmana povoljan za produžetak sezone u gradu. Neka to bude povod nove saradnje turističkih poslenika našeg grada i SMŠ „Ivan Goran Kovačić“.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com