DruštvoIzdvojeno

UČENICA DEJANA PUDAR NA JUNIORSKOJ BALKANSKOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI

Dejana Pudar, učenica IX razreda OŠ „Orjenski bataljon“ učestvovaće na 23. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati u gradu Agros na Kipru od 20. do 25. juna. Dejana je postigla odlične rezultate na ovogodišnjem državnom takmičenju iz matematike, a njena mentorka je bila profesorica matematike Marina Vujičić. Prije Balkanijade Dejanu i profesoricu Marinu očekuje 11. maja Olimpijada znanja u Podgorici.

Dejana nam priča da je očekuje dosta rada u narednom periodu, ali je veoma srećna zbog učešća na tako velikom takmičenju kao što je Balkanijada.

Veoma je značajno što Crna Gora ima svoje predstavnike na Balkanijadi, srećna sam i ponosna što sam dio “matematičke reprezentacije”. To je dobra prilika da odmjerimo svoje znanje sa vršnjacima iz drugih balkanskih zemalja. Sigurna sam da ima puno dobrih matematičara u okruženju, čula sam da su uspješni na brojnim međunarodnim takmičenjima. Ali ko vjeruje u sebe i pripremi se dobro, može se nadati rezultatu. Voljela bih da dostojno predstavimo svoju zemlju. Nadamo se uspjehu…, kazala je Dejana.

Najviše zahvaljujući svojoj profesorici Marini zavoljela je matematiku, kaže dalje ova mlada uspješna učenica.

-Nastavnica Marina je prva prepoznala moj talenat i potencijal, velika mi je podrška i uvijek spremna da radi sa mnom, objasni mi neke nedoumice. Veoma se raduje mom uspjehu, biće mi mentorka na Olimpijadi znanja, a za Balkanijadu nas pripremaju profesori sa Prirodnomatematičkog fakulteta, Goran Popivoda i Anton Đokaj. Svake subote imamo predavanja i vježbe u trajanju od tri sata, na PMF u Podgorici. Imamo i domaće zadatke, dobili smo dodatni materijal, zbirke zadataka koje vježbamo. Jer, bez obzira na talenat, matematika zahtijeva ozbiljan rad, ako želimo rezultate… Nadam se uspjehu i na Olimpijadi znanja, zaista puno radim, a prethodni rezultati me ohrabruju da vjerujem u sebe.

Kao polumaturantkinju Dejanu očekuju i druge brojne obaveze.

-U toku je sistematizacija gradiva i završne ocjene iz svih predmeta. Uspješno sam uradila testove na eksternoj provjeri znanja, sa svim peticama. Predstoji nam organizacija polumaturske večeri, rastanak sa drugarima i upis srednje škole. I naravno, druženje sa zadacima iz matematike, Olimpijada i Balkanijada. Ali, sve to mi pruža priliku da provjerim svoje organizacione sposobnosti. Možda se prijatno iznenadim!, istakla je Dejana.

Uz matematiku, ova svestrana učenica, ima vremena i za druge aktivnosti, pa ističe da voli sport, strane jezike, a zapažene rezultate postigla je i na literarnim takmičenjima.

Volim sport, i dobra sam u atletskim disciplinama. Zanima me istorija, geografija, druge kulture, religije,…Volim strane jezike i svjesna sam da je važno uciti ih. Kako kažu: “Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš.” Učestvovala sam na brojnim literarnim konkursima i ostvarila neke zapažene rezultate. A volim i scenu, dobro se osjećam dok glumim, recitujem stihove ili vodim program. Ne znam, možda sam se najviše posvetila matematici zbog tog misaonog procesa i uzbuđenja koje prati traženje rješenja zadatka i radosti koju osjećam kad dobijem rezultat, ispričala nam je Dejana, a u ranijem intervjuu otkrila da od naredne školske godine želi da pohađa Srednju nautičku školu u Kotoru.

Da bi učenik postigao ovakav rezultat, potrebno je prepoznati njegov talenat, podržati ga i marljivo raditi sa njim. Dejanina mentorka je Marina Vujičić profesorica matematike u OŠ “Orjenski bataljon”.

Kod učenika koji imaju sklonost ka matematici prepoznate radoznalost i želju da nauče nešto više od onoga što uče na redovnoj nastavi. Učeći i vježbajući, oni ovladavaju matematičkom pismenošću, razvijaju osjećaj za rješavanje težih zadataka, stiču rutinu pri njihovom rješavanju. Za rješavanje takmičarskih zadataka nije dovoljno samo odlično poznavanje gradiva predviđenog standardnim školskim programom. Potrebno je korišćenje pristupa i metoda koje učenik ne sreće na redovnim časovima, vremenom upoznaje razne metode i ideje, usvaja ih i koristi. Ja uživam u radu sa nadarenim učenicima. Pravo je zadovoljstvo gledati ih kako dolaze do rješenja raznih problema, istakla je na početku priče profesorica Marina Vujičić.

Njihova sljedeća stanica je Olimpijada znanja 11. maja u Podgorici, a poslije toga će Dejana učestvovati i na 23. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati u gradu Agros na Kipru od 20. do 25. juna.

-Na Balkanijadi učestvuju učenici iz Bugarske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kipra, Grčke, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske. Uvijek bude i po nekoliko gostujućih timova. Mi ćemo vježbati i spremati se u školi, a učenici će samostalno vježbati kod kuće. Dobro pripremljen učenik će na takmičenju prepoznati zadatke koje je u identičnom obliku ili kroz neku blisku varijantu već sretao. Dejana ide i na pripreme za Balkanijadu koje se održavaju na Prirodno- matematičkom fakultetu u Podgorici. Pripreme drži profesor sa Prirodno – matematičkog fakulteta koji će putovati sa njima na Kipar kao i jedan predstavnik ispitnog centra. Učešće moje učenice na Balkanijadi je za mene veliki uspjeh i velika satisfkacija posle uloženog rada i truda. Naročito mi je drago zbog Dejane koja je uložila veliki trud i rad i pokazala da je veliki borac. Drago mi je što na ovaj način promovišemo i školu u kojoj stvaramo i radimo. Ovo nije prvi put da učenik naše škole učestvuje na Balkanijadi. Naša učenica Milena Crnogorčević je na Balkanijadi u Valoni u Albaniji 2008. godine osvojila četvrto mjesto a na Balkanijadi u Sarajevu 2009. godine bronzanu medalju. Njen mentor je bila moja koleginica Gordana Jovičević, kaže profesorica Vujičić.

Ove godine učenici OŠ “Orjenski bataljon” bili su veoma uspješni na Državnom takmičenju. Iza odličnih rezultata stoji vrijedan rad i ljubav prema pozivu koji obavljaju.

-Mi, nastavnici, imamo puno obaveza vezanih za redovnu nastavu. Pored redovnog pripremanja za čas i pisanja pisanih priprema tu je i sastavljanje kontrolnih i pismenih zadataka kao i pregledanje. Već od septembra smo počeli sa časovima dodatne nastave. I za te časove se treba pripremiti, izdvojiti zadatke koje ćemo raditi. Učenici koriste literaturu iz školske biblioteke u kojoj  imamo dosta zbirki sa zadacima za dodatnu nastavu i za pripremu za takmičenja. Potrebno je dosta dodatnog rada. Pred takmičenje smo se sastajali i vježbali i van redovnog termina za dodatnu nastavu. Saradnja sa kolegama je naravno uvijek poželjna a škola uvijek pruža podršku kako đacima tako i nastavnicima.

Profesorica Marina je 18 godina u prosvjeti i ističe da voli da radim sa djecom i zato se i odlučila za ovaj poziv.

Prenositi znanje i biti dio njihovog odrastanja i sazrevanja je za mene čast. Svaki njihov uspjeh pa i onaj najmanji je i moj lični uspjeh. Moja poruka učenicima je da ulažu u sebe, u svoje znanje i da ne odustaju pred preprekama koje su sastavni dio života, istakla je profesorica Marina Vujičić.

Dejani i profesorici Marini, kao i svim novskih đacima, želimo puno uspjeha na narednim takmičenjima!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com