DRUŠTVO

UBNOR I ANTIFAŠISTI: POČAST HEROJIMA KOJI SU ZAPALILI BAKLJU SLOBODE

Počast narodnim herojima NOB-a, Nikoli Đurkoviću, Savu Iliću  i prvoborcima Dašu Pavičiću i Stjepu Šarencu odale su na Podima i na Savini   delegacije UBNOR-a i antifašista Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Nikšića i SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Predsjednik novske organizacije boraca i antifašista  Branko Božović podsjetio je na događaje od 21. januara 1943. godine.

-Već je 77 godina od kada su naši sugrađani poginuli na Podima. Njihova pogibija je izazvala euforiju kod Italijana i domaćih izdajnika. Na centralnom novskom trgu zaigralo se sramotno, krvavo kolo, a nisu znali da baklju slobode koja je zapaljena i koju su ova četiri junaka ponijela, je uhvatilo hiljade Novljana i Bokelja,  uzdiglo plamen slobode i pronijelo ga Crnom Gorom i Jugoslavijom- kazao je Božović.

Predsjednik novskog UBNOR-a i antifašista je podsjetio da je 586 Novljana, 350 u partizanskim jedinicama i 236 žrtava fašističkog terora, poginulo  i “ugradilo svoja imena u savinjsku kosturnicu, u temelj naše slobode i u temelj Crne Gore”.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com