DruštvoIzdvojeno

UBNOR I ANTIFAŠISTI NOVOG NAJAVLJUJU AKADEMIJU U POMEN DR SIMU MILOŠEVIĆU I IVANU GORANU KOVAČIĆU

btr

„Krv je moje svijetlo i moja tama“ naziv je akademije  koja će biti posvećena Dr Simu Miloševiću i pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću,od čije se pogibije, u ovoj godini, navršilo sedamdeset i pet godina.Njihova imena nose dvije važne ustanove u našem gradu Institut „Dr Simo Milošević“ i Javna ustanova Srednja Mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“. Predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novi,  Branko Božović, tim povodom,  okupio je danas  prošireno Predsjedništvo na kojem su razmatrane  dosadašnje i predstojeće aktivnosti.

-Akademija će se realizovati pod nazivom „Krv je moje svijetlo i moja tama“,stihom kojim počinje Goranova Jama,poema sa kojom su ginuli partizanski borci,ali i vojnici u vijetnamskom ratu i drugim oslobodilačkim ratovima. Akademija će biti održana u ustanovi koja nosi Miloševićevo ime,Institutu Igalo,a u programu će učestvovati :učenici Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“,Muzičke škole Herceg Novi,predsjednik SUBNORA Crne Gore Zuvdija Hodžić,koji će govoriti o pjesnicima učesnicima u narodnooslobodilačkoj borbi i književnik Miraš Martinović koji će govoriti  o pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću,koji je pored Lorke,druga veličanstvena žrtva oslobodilačkih ratova.
O profesionalnom i ratnom putu dr.Sima Miloševića govoriće predstavnik Instituta“, istakao je Božović, naglašavajući da su predstojeće aktivnosti u znaku ovakvih i sličnih manifestacij, najavljujući između ostalih  i onu koja će biti obilježena 21.januara kada su na Podima poginuli članovi rukovodstva KPJ za Herceg Novi:Nikola Đurković,Savo Ilić,Stijepo Šarenac i Dašo Pavičić,heroji čija imena ponosno nose ulice i institucije u našem gradu.
Da kažemo i to da je od nedavno sjedište  UBNOR-a i ANTIFAŠISTA Herceg Novi, u novim prostorijama- Ulica Njegoševa  br.64.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com