DRUŠTVO

UBNOR I ANTIFAŠISTI HERCEG NOVI: SJEĆANJE NA HEROJE I PRVOBORCE

Dana 21.januara navršava se 77 godina od junačke pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića,Sava Ilića I prvoboraca Stijepa Šarenca,Danila Daša Pavičića,četiri najistaknutija člana MK KPJ Boke Kotorske.

Savez udruženja boraca NOR-a I antifašista Crne Gore,sa svojim udruženjima boraca NOR-a I antifašista Herceg Novi,Tivat I Kotor će obići mjesto pogibije na Podima kod Herceg Novog,položiti vijence i odati poštu ovim hrabrim ljudima. Ove godine organizator je Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor.

-21.januara 1943.godine preko 300 domaćih izdajnika,potpomognuti okupatorskim vojnicima su opkolili junake,koji su sa bombama u rukama,bez ikakvih izgleda za spas pokušali proboj i herojski pali za svoje ideale I slobodu svog naroda. Veseleći se uspješnoj likvidaciji četvorice čelnih komunista I partizana,zagrljene su sluge okupatora na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom, oko mrtvih junaka, zaigrale sramotno kolo uz taktove okupatorskih bajoneta. Novljanin, simpatizer KPJ, Luka Cirigović, fotografisao je kolo,koje je narod nazvao “Krvavo kolo”.Tako je nastao autentičan I upečatljiv document o izdajnicima. Komemoracija će se održati 21.01.2020. godine sa početkom u 11 časova na mjestu pogibije na Podima i  u 12 časova pored spomen kosturnice uz spomenik “Bezmetković” na Savini, najavio je predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novi Branislav Božović.

 

 

1 komentar

  1. Zašto se nigdje ne spominje ko je izdao okupatoru lokaciju ovih poginulih heroja?
    Žašto se taj podatak ne može naći nigdje na internetu?

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com