Društvo

UBNOR HN: 76 GODINA OD STRIJELJANJA RODOLJUBA U LIPCIMA

 Članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novi,zajedno sa drugovima iz UBNORA Kotor, danas  su položili vijence na spomenik  rodoljubima u Lipcima i podsjetili se na 11.02.1943.godine kada je strijeljano devet partizana iz Herceg Novog i Kotora: Sijerković Simo,Dabović Pasko i Dabović Obrad iz Baošića, Popivoda Marko i Šabanović Nikola iz Bijele,Bećir Savo i Bećir Vuko iz Grblja, Samardžić Lazar i Samardžić Dušan sa Krivošija.

Specijalni italijanski sud za Dalmaciju,zasijedao je u Kotoru i sa ciljem zastrašivanja slobodarskog naroda Boke i eliminisanja istaknutih pripadnika partizanskog pokreta,pored većeg broja osuda na dugogodišnju robiju donio je i 57 smrtnih presuda.

Devetoro rodoljuba je strijeljano u Lipcima u krugu vojnog objekta,dok je ostalima smrtna kazna zamjenjena dugogodišnjom robijom i internacijom u logore fašističke Italije.

Osuđene na smrt,vezanih ruku,postavili su uz,noć prije,iskopanu jamu i strijeljali. Pored italijanskih vojnika učestvovala je i desetina domaćih izdajnika iz Herceg Novog. Teško su mogli shvatiti i podnijeti junačko i prkosno držanje osuđenih koji nijesu molili za milost već su povicima:“Smrt izdajnicima“,“Pucajte, pamtićemo vašu krv“,“Gledaj rođače da ne promašiš“ušli u istoriju i stali u red sa herojskim ponašanjem Ljuba Čupića,Filipa Filipovića i mnogih drugih antifašista. Mi, antifašisti Herceg Novog ponosni smo na svoje pretke,koji su nam trasirali i osvijetlili put među napredne i civilizovane narode, navedeno je u saopštenju UBNOR-a i antifašista koj je potpisao Branko Božović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com