IzdvojenoPolitika

U TOKU NASTAVAK IX REDOVNE SJEDNICE SKUPŠTINE OPŠTINE HERCEG NOVI

Skupština opštine Herceg Novi usvojila je jutros niz odluka o određivanju lokacija za postavljanje objekata od opšteg interesa.

Usvojene su odluke o utvrđivanju lokacije za postavljanje uređaja i opreme za fiksnu telefoniju u Ulici Bokeške brigade,  za izgradnju javne rasvjete na Njivičkom putu, kao i za rekonstrukciju rezervoara za vodu na Toploj, fekalne kanalizacije u Zemunskoj i razdvajanje fekalne i atmosferske kanalizacije u Ulici Sima Matavulja, vodovodne mreže u gornjem dijelu naselja Meljine, dva kablovska voda na Luštici kao i pristupne saobraćajnice od magistrale do obale pored kompleksa Žager. Usvojene su i odluke o utvrđivanju lokacije za izgradnju kanalizacione infrastrukture u Kumboru na lokaciji kod kafea Amaro i kod restorana Olimpije.

Odbornik DPS Zoran Kovačević, kazao je da imaju informaciju da Opština nema saglasnost vlasnika za pojedine lokacije.

Dragan Janković, odbornik DPS, smatra da bi trebalo da odbornici imaju više informacija, koliko košta projekat, ko će finansirati, odakle će se ta sredstva obezbjediti i slično, kako bi imali zaokruženu priču.

Po objašnjenju predlagača, Boška Bećira, rukovodioca sektora za izgradnju i legalizaciju pri Sekretarijatu za planiranje,  određivanje lokacije je samo prva faza u cilju obezbjeđivanja tehničke dokumentacije. Imovinske odnose, kako je rekao,  rješavaju u postupku dobijanja građevinske dozvole.Prvih šest tačaka današnjeg dnevnog reda usvojeni su bez glasova DPS-a koji su ostali uzdržani dok su glasali za odluke o utvrđivanju lokacija za postavljanje 10kV kablovskih  vodova na Luštici i kanalizacije u Kumboru.

Predlog odluke o donošenju programa privremenih objekata za period 2019-2023 i predlog odluke o naknadi za opremanje građevinskog zemljišta, pomjereni su za raspravu uz obrazloženje da čekaju saglasnost resornog ministarstva

Mladen Kadić, odbornik DPS, tražio je da se te tačke povuku sa dnevnog reda jer prema njegovim informacijama, nadležno ministarstvo nije razmatralo Plan privremenih objekata a neće dati saglasnost za komunalno opremanje.

Predsjednik opštine Stevan Katić rekao da opština HN čeka na saglasnosti već duže vrijeme, za put na Žageru godinu i po, dvije godine za grb i zastavu, a za plan privremenih objekata i komunalno opremanje, odluke stoje u fioci ministra od januara ove godine. Kako je naveo, saglasnost očekuju jer je takvu informaciju dobio juče od ministra Pavla Radulovića.

Kadić je istakao da opštinske službe ne spremaju dobro dokumentaciju i da se zbog toga čeka na saglasnosti te podsjetio da je 31. decembra, uoči Nove godine, usvojen PUP nakon što je nekoliko puta ministarstvo tražilo dopune i ispravke. On je takođe rekao da komunalije svuda u svijetu pojeftinjuju a da opština podiže cijene i da to govori koliko podržavaju investicije. Ta odluka nije u skladu sa stavom Vlade da se komunalije smanjuju i polako ukinu-rekao je Kadić.

Predsjednik opštine je upitao da li Kadić ima partijski zadatak da te saglasnosti ne dođu. Podsjetio je da opština HN nije jedina koja je usvojila PUP 31. decembra i da Ministarstvo nije radilo tog dana samo zbog novskog dokumenta.

Usvojena odluka o izmjeni odluke o boravišnoj taksi

Na početku rasprave o izmjeni odluke o boravišnoj taksi, po kojoj se ta naknada povećava sa 0,90 na 1 euro, Dragan Janković je kazao da je protiv poskupljenja i da bi trebalo malo više voditi računa o turistima.

Zoran Kovačević je prokomentarisao da gro prihoda ide LTO od kojih se dio usmjerava za unapređenje turističke destinacije i njeno promovisanje na tržištima a da se u Herceg Novom grade trotoari kao turistička infrastruktura. Smatra da je i to bolje nego da se novci troše na razna putovanja i programe koji ne doprinose boljoj promociji i ponudi grada. Po njegovim riječima rast prihoda po osnovu boravišne takse u prošloj godini je rezulat strožije kontrole bijelih kartona na granicama.

Kako je istakao, novska TO se deklarativno zalaže za promovisanje grada u periodima pred i post sezone i u tom cilju su amandmani koje predlaže DPS, da iznos boravišne takse od jednog eura ostane u periodu juna, jula i avgusta, da u maju i junu iznosi 0,80, a tokom ostalih mjeseci 0,60 eura.

-Sekretarijat je morao da vodi računa da su ponude za ovu sezonu odavno date a ova odluka bi stupila na snagu odmah po objavljivanju u Sl listu, zato predlažemo da njena primjena počne  1. oktobra-rekao je Kovačević.

Nevena Keković -DPS takođe smatra da nije dobro povećavati cijene samo zato što to zakon omogućava već da se mora dati jasno obrazloženje.

I njen partijski kolega Slobodan Radović smatra da povećanje  nije dobro zbog gostiju koji tradicionalno dolaze u HN a koji zbog nove cijene boravišne takse mogu da promijene destinaciju. Sugerisao je da Skupština usvoji amandmane koje je predložio Zoran Kovačević.

Predsjednik SO Miloš Bigović je podsjetio da je bivša vlast DPS –Izbor izjednačila cijene  boravišne takse tokom ljeta i zime i povećala cijenu na 0,90 eura.

Boris Seferović DF je kazao da će se prema amandmanima  DPS odnositi na isti način kao što su se oni odnosili kada su bili na vlasti i kada su povećali cijenu boravišne takse. Smatra da povećanje od 0, 10 eura nije mnogo i da to neće uticati na opredjeljenje gostiju da dođu u Herceg Novi.

Petar Porobić –Demokrate smatra da povećanje od 10 centi  nije problem i da je veći naplata putarine na putu Trebinje –Herceg Novi.

Predstavnik predlagača odluke Ljilja Lučić je kazala da nisu saglasni sa amandmanima i da ih neće uvrstiti u predlog odluke iz razloga što takav primjer nije primjenljiv u susjednim primorskim gradovima.

Amandmani Kovačevića nisu usvojeni (12 za, 11 uzdražanih i pet protiv) a DPS je glasao protiv odluke o izmjeni odluke o boravišnoj taksi koja je usvojena sa 18 glasova vladajuće koalicije.

Nakon usvajanja odluke o izmjenama odluke o boravišnoj taksi, Mirko Džuović –Demokrate tražio je  pauzu od 10 min.

Usvojena odluka o izmjenama  o regulisanju drumskog saobraćaja

Po pitanju Predloga odluke o izmjenama  o regulisanju drumskog saobraćaja, Dragan Janković, se osvrnuo na stanje u Ulici Prve bokeške brigade, koja je iscrtana za parkiranje na način da je jedna traka opredijeljena u te svrhe, dok se u drugoj traci dopušta dvosmjeran saobraćaj, a onda ista ulica postaje tim dijelom jednosmjerna, a od starog Doma zdravlja do magistrale, što će po njemu izazvati ogromne zastoje na magistrali i dešavalo se ranije. Smatra da ovakvi eksperimenti nisu potrebni.

Njegov partijski kolega Andrija Radman ne razumije, zbog čega se prema problemu mirujućeg i pokretnog saobraćaja ne odnosi sistemski, već izolovano.

-Ad hok iscrtavanje parking mjesta na trakama ulica je nedopustivo. Ovom kombinacijom parkinga i jednosmjernih ulica ste napravili dva velika čepa i haos u saobraćaju. Odluku treba doraditi. Trebamo anketirati građane i napraviti Studiju, a ne svako malo mijenjati odluku, poručio je Radman.

Aleksandar Kovačević, sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, je objasnio da će  naredne godine vršiti analizu protoka saobraćaja, a da Agencija za izgradnju i razvoj grada radi  kompletnu Studiju saobraćaja u gradu, te da su kao moguće, predložili ponuđeno rješenje u Prve bokeške brigade. Odluka je usvojena sa 17 glasiva za i 10 protiv.

Raspravu je izazvao i Predlog odluke o davanju saglasnosti na cijene javnog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, odluka nije dobila saglasnost

Po predlogu odluke sve cijene u gradskom prevozu su izjednačene na euro, što znači da nema više najniže cijene od 0, 70 kao ni one koja je bila najskuplja 1, 3.

Boris Seferović iz DF je istakao da će biti uzdržan prilikom glasanja jer smatra da to nije dobro rješenje. Nezadovoljstvo takvim predlogom je izrazio i Slobodan Radović iz DPS koji smatra da je izostala i jasna studija da li građanima to odgovora.

I Andrija Radman smatra da odbornici, koji moraju da štite interese građana, nemaju ulazne podatke za ovakvu odluku. Blu lajn je morao da da podatke koliko je to putnika koji koriste kratke relacije i koliko onih koji koriste punu realiciju od Igala do Kamenara i obratno.

-Nije tačno da smo nivelisali cijene u korist građana. Promašili ste zadatak. Moramo da vidimo šta je naš interes i po čemu ćemo vidjeti da li smo dobro postupili. Ako se desi promjena cijena neće se vratiti nikada na staro. Zar ne bi trebalo da stimulišemo gradski prevoz  kako bi ljudi što manje koristili auta? Vi upravo destimulišete to ovakvom odlukom –rekao je Radman.

Maja Bakrač –DPS je pitala da li će novi cjenovnik uticati na mjesečne karte za đake koji putuju u Kotor i Tivat, kao i na koji će način uticati na najugroženiju kategoriju građana.

Mladen Kadić je rekao da je gradski i prigradski saobraćaj u Herceg Novom najuređeniji i najorganizovaniji u Crnoj Gori i da je Blu lajn partner opštini. Smatra da sa predstavnicima tog preduzeća treba sjesti kako bi našli najkvalitetnije rješenje.

Sa njegovim mišljenjem da je Blu lajn partner opštini,  saglasila se i Tamara Vujović –Demokrate  i podsjetila da je Opština Herceg Novi donijela odluku o subvencionisanju prevoza za đake i da ima 100 penzionera koji imaju besplatan prevoz. Smatra da je takođe potrebna analiza kako će novi cjenovnik uticati na socijalno ugrožene građane.

-Demokrate neće podržati predlog odluke  –rekla je Vujović.

Odluka nije dobila saglasnost odbornika a 16 je bilo uzdržano i 10 protiv. 

Skupština je dala saglasnost na zaključenje vansudskog poravnanja između Opštine i Marka, Nebojše i Boška Prlainovića, kao i na sudsko poravnanje pred Osnovnim sudom u Herceg Novom. Usvojena je odluka o pravima i uslugama iz socijalne i dječije zaštite, zatim odluka o usvajanju Strategije razvoja sporta za period od 2019 -2021. 

Data je saglasnost na ugovore o regulisanju međusobnih odnosa između opštine i  PVK Jadran, kao i o vlasničkom udjelu opštine u JK Jugole Grakalić, KK Primorje 1945,  Šahovskom klubu Herceg Novi 1949 i TK Herceg Novi. Predlog odluke o visini vlasničkog udjela Opštine u FK Igalo 1929 je povučen sa dnevnog reda. Sekretar za sport Darko Klasić  je kazao je da je Opština danas vlasnik  80% KK Primorje, 40% je u vlasničkoj strukturi TK Herceg Novi, a 98%  u ŠK Herceg Novi 1949 i BK Herceg Novi .

Usvojeni su izvještaji o radu i finansijski plan Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, Gradske biblioteke i čitaonice i JU Muzej i Galerija.

Skupština će nastaviti rad u petak, 10. maja u 8:30 h.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com