Kultura

U TOKU MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA SVETI VASILIJE OSTROŠKI

Međunarodna likovna kolonija Sveti Vasilije Ostroški počela je 1. juna u Baošićima i trajaće do 1. septembra. Kroz koloniju je do sada prošlo 38 slikara, što nije mali broj, s obzirom da tek četiri godine postoji – rekla je slikarka Mila Vico Jovanović, organizatorka kolonije.

Kolonija se održava u porodičnoj kamenoj kući Mile Vico Jovanović u Baošićima koja je stara nepuna dva vijeka. Do sada je tu boravila slikarka, magistar likovne umjetnosti, predsjednik likovne sekcije Ulusa – Dijana Kožović. Uskoro dolazi ikonopisac Nenad Grastić. On će likovnoj koloniji ostaviti pet svojih djela, odnosno ikona po starom radu.

-Rad je na dasci, temperama, sa čistom pozlatom. Divno bogatstvo kolonija svojim radom stiče. Radimo i humanitarne aukcije, ali i bez njih i izložbi kolonija poklanja svoje radove tamo gdje zatreba. Svake godine darujemo Dječijem domu u Bijeloj – istakla je Vico Jovanović.

Dodala je da bi ove godine trebalo na koloniji da bude najmanje 16 slikara, između ostalih publicista i pisac Slaviša Vojnović iz Mladenovca, vajar iz Meksika, dva slikara iz Bugarske i četiri iz Nikšića među kojima je Ankica Bijelica. Ranije je boravio i Trus Li, norveški publicista i pisac.

Mila Vico Jovanović naglašava da umjetnik ako ne stvara iz duše onda je to kič, a ne smijemo dozvoliti kiču da vlada. Umjetnik ima svoju slobodu, dušu i rad.

Krajem ovgusta biće održana prezentacija kolonije.

Međunarodna likovna kolonija Sveti Vasilije Ostroški fascinantno napreduje.

-Mi smo održali mnoge humanitarne izložbe po Srbiji, što smo imali žarku želju i po Crnoj Gori, ali na žalost nemamo veliki broj slika koje bih ja željela da damo na aukciju za pomoć djeci oboljeloj od raka – kazala je Vico Jovanović.

Ona se zahvaljuje  Opštini Hereceg Novi i TOHN što su izdvojili dio sredstava za koloniju, ali i Radiju Herceg Novi za medijsku podršku već dugi niz godina.

-Nekada je postojala Galerija „Nimfa“ koja je prerasla u Međunarodnu likovnu koloniju Sv.eti Vasilije Ostroški. Galerija je svojevremeno imala sjajne izložbe, čak i izložbu jugoslovenskih slikara, među kojima je bio i Bato Pravilović, Đuro Politika, Olja Ivanjicki, Siniša Žikić, jedna slikarska plejada tadašnje Jugoslavije, što ne umanjuje ni sadašnja imena – objasnila je Mila Vico Jovanović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com