Društvo

U SUSRET BADNJEM DANU

Po lijepoj tradiciji pred Badnji dan beru se badnjaci koji će biti nalagani sutra veče. Za brojne porodice ovo predstavlja poseban čin, ali oni koji nisu u mogućnosti da ih uberu mogu ih kupiti pred pijacom u gradu.

Badnjaci ukrašeni grančicama masline, bršljana i lovora koštaju 1 euro, izrasla pšenica 1,5 eura. Posla još nema, a veću gužvu očekuju sutra, kazala nam je jedna od prodavačica:

-Naši sugrađani mogu kupiti i vezu slame za jedan euro ali i  pšenicu u zrnu, ako neko nije uspio da posadi na vrijeme. Naši običaji su lijepi kao što je i praznik koji nam dolazi, kaže naša sagovornica.

Svečana trpeza za Badnji dan je po pravilu posna, a iz novske peškarije poručuju da je dobar izbor ribe za ovo doba godine.

-Ima sitne ribe, plave ribe, luca, tune, filuna, pastrmke, zatim bijele ribe orade, raže, barbuna, grdobine. Cijene su uobičajene, vansezonske.

Prema običajima domaćice jutro počinju spremanjem priganica, na trpezi je uz njih štrudla, suve smokve, grožđice, posni ručak, dok su večernji sati vrijeme kada se nalažu badnjaci.

Raspored bogosluženja i nalaganja badnjaka:

Subota, 6. januar – Badnji dan: u 9:00 sati sveta liturgija biće služena u hramovima Sv. Fjodora Ušakova i Sv. Spasa na Toploj,

Badnje veče – nalaganje badnjaka: u 15:00 sati hram Sv. Varvare na Mokrinama, u 15:30 hram Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u Mojdežu, u 17:00 sati hram Sv. Stefana na Kamenom, u 18:00 sati hram Sv. Arhangela Mihaila uz program djece i crkvenog hora, u 20:00 hram Sv. Fjodora Ušakova, u 20:00 sati hram Sv. Spasa na Toploj – večernja i nalaganje badnjaka.

Nedelja, 7. januar – Božić: u ponoć prva božićna liturgija u hramu Sv. Arhangela Mihaila, u 9:00 sati božićne liturgije u hramovima Sv. Spasa, Sv. Arhangela Mihaila i Sv. Stefana na Kamenom.

Ponedeljak, 8. januar – Sabor presvete Bogorodice: u 9:00 sati svete liturgije u hramovima Sv. Spasa, Sv. Fjodora Ušakova i Sv. Trojice u Ratiševini.

Utorak, 9. januar – praznik Sc. Arhiđakona Stefana u 9:00 sati svete liturgije u hramovima Sv. Arhiđakona Stefana na Sušćepanu i Sv. Arhangela Mihaila na Trgu Hercega Stjepana .

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com