Uncategorized

U SUSRET 53. HZS: UMJETNOST I EMPATIJA SU NAM SVIMA POTREBNI

Hercegnovski Zimski salon (HZS) najstarija i najprestižnija likovna manifestacija u regionu i ove godine zadržava međunarodni karakter a po tradiciji  biće otvoren prvog četvrtka u februaru( 6. februar) kao najbolji  uvod u Praznik mimoze.

– Posjetioci znaju da je HZS jedina zimska likovna manifestacija koja na prostoru bivše Jugoslavije u kontinuitetu već više od pola vijeka pruža mogućnost uključivanja mladih umjetika. Čak i burnih 90-tih smo uspjeli da održimo kontinuitet i kvalitet organizacije Zimskog salona. Primjera radi, za 30. izdanje je urađena mala monografija sa svim umjetnicima koji su do tada izlagali na Salonu a bilo ih je oko 70. Isto  je zrađeno i za  50.jubilarni Salon što u velikoj mjeri govori o značaju manifestacije, kaže SlavicaBožović  direktorica Gradske galerije “Josip Bepo Benković”  i gradskog Muzeja “Mirko Komnenović”.

Prema njenim riječima  Umjetnički Savjet galerije odabrao je  za  selektorku Salona Ljiljanu Karadžić, istoričarku umjetnosti i muzejskog savjetnika u Narodnom muzeju na Cetinju.

-Ona privodi kraju odabir, zaokružila jeb roj umjetnika koji će islagati, iz Crne Gore ih je 18 a tu će biti i četiri značajna umjetnika iz Slovenije. Selektor iz te zemlje je dr Bojana Piškur kustos u Modernoj galeriji u Ljubljani: Predlog je našeg Savjeta da se sledeće godine biraju gosti iz Hrvatske, Makednoije, Srbije..

I Ljiljana Karadžić ističe da je  HZS manifestacija  sa najdužim vijekom u region.

– Neki  drugi saloni su imali pauze, ali je ovaj Salon čija se koncepcija mijenjala i prilagođavala vremenu i okolnostima trajao i ostao prepoznatljiv, pa je velika  čast za selektore i umjetnike da budu dio ove priče, kaže  Karadžić.

Zadovoljna je naša sagovornica i zbog činjenice da Salon zadržava  međunarodni koncept  jer u Crnoj Gori ne postoji nešto što je  slično Salonu  u smislu institucionalnog organizovanja i podrške.

-Ovo je jedina manifestacija te vrste i voljela bih kada bi u budućosti podrška bila i veća. Ove godine  na izložbi će biti  zastupljeno 18   umjetnika iz Crne Gore  i četiri  iz Slovenije. Ideja je bila da se radovi naših sučele sa radovima slovenačkih umjetnika pod pojomom empatije koji nam je danas svima potrebna. Na ovoj izložbi će umjetnici prezentovati osim onih ustaljenih praksi umjetnika koje često nude samo spokoj i užitak i zapitanu i aktivnu umjetnost koja će proizvoditi neočekivane efekte.  U radovima koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Salonu , umjetnici se hvataju u koštac sa apsurdnošću, ekstatičnošću, ukazuju na socijalne i ekološke probleme, ironiziraju medijsku sferu koja je postala stvarno okruženje svih nas. Naglasila bih da će biti kao i ranije zastupljene razne prakse od klasike, skulpture, video radova, a svi radovi teže  da na neki način izvuku želju za stvarnim kontaktom. Umjetnost je hermetična kad je nepročitana. Nema uticaja na publiku a cilj svake izložbe je da kultiviše vizuelnu percepciju i da pomjeri neke granice kao i da malim intervencijama pokrene i istinski društveni projekat.

Ovogodišnje 53. Izdanje Hercegnovskog zimskog salona trajaće od 6. Februara do 14. marta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com