DruštvoIzdvojeno

U SURET MEĐUNARODNOM DANU BIJELOG ŠTAPA- GORAN MACANOVIĆ:BARIJERE SU U GLAVAMA LJUDI

Sutra se obilježava Međunarodni Dan bijelog štapa, simbola lica sa oštećenim vidom,  koji je proglašen 15. oktobra 1964. godine u Americi. Centralnu  manifestaciju je tim povodom ovoga vikenda organizovao Savez  slijepih Crne Gore u hotelu „Vojvodina“ u Igalu.

Izvršni direktor SSCG Goran Macanović ističe da je cilj s jedne strane okupiti članstvo iz osam lokalnih organizacija, podijeliti sa njima informacije i iskustva ali i družiti se, a sa druge strane da skrenu  pažnju šire javnosti na prepreke i barijere sa kojima se osobe sa oštećenim vidom suočavaju u svakodnevnom funkcionisanju.

-Već drugu godinu centralnu manifestaciju organizujemo u Igalu. U hotelu „Vojvodina“ se okupilo oko 200 članova Saveza i asistenata iz cijele države.  Osim druženja prikazan je film za osobe oštećenog vida čiju adaptaciju je  finansirao Savez slijepih Crne Gore, a danas je organizovano predavanje na temu “Značaj zaštite ličnih podataka i prikupljanje ličnih podataka od strane lokalnih organizacija slijepih”. Predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka i Saveza slijepih potpisali su Memorandum o saradnji. Zaštita ličnih podataka je od važnosti za sve građane pa i za ljude sa oštećenim vidom, a za naše aktiviste u lokalnim organizacijama je jako važno da znaju na koji način mogu da rukuju zbirkama ličnih podataka svojih članova u skladu sa zakonskim propisima – kazao je Macanović.

Savez slijepih Crne Gore okuplja osam lokalnih organizacija i ima oko 1000 članova. Prema podacima popisa iz 2011. godine, u Crnoj Gori ima 14. 494 osobe koje su se izjasnile da imaju poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju zbog vida. Macanović ističe da je istina negdje na sredini, te da je riječ o procjenama jer  ne postoji centralni registar osoba sa invaliditetom.

-Razlika između ova dva podatka je izuzetno velika da bi jedan ili drugi podatak bili precizni i tačni, a istina je vjerovatno negdje na sredini. Godinama pokret osoba sa invaliditetom, SSCG i druge organizacije koje okupljaju lica sa invaliditetom insistiraju na tom registru –kazao je Macanović.

Iako se položaj OSI pa time i osoba sa oštećenim vidom mijenja nabolje Macanović kaže da ne mogu biti i zadovoljni statusom i onim  što država pruža osobama sa  invaliditetom.

-Ipak ne  mogu da ne kažem da se stvari  mjenjaju na bolje i da svakako situacija, atmosfera i ambijent u kome žive OSI danas i prije pet ili 10 godina nisu isti. Jeste bolje ali je problem što se promjene jako sporo dešavaju . Osobe sa oštećenim vidom se svakodnevno suočavaju sa brojnim problemima, sa hiljadu barijera , počevši od barijera koje spriječavaju njihovo samostalno kretanje, do  teškoća u pristupu informacijama, što je najočitije u sistemu obrazovanja, jer ne postoji adekvatna literatura na svim nivoima školovanja.  Najteže je premostiti barijere koje postoje u glavama ljudi, predsrasude i skeptičnost poslodavaca koji nerado daju priliku i šansu osobama sa invaliditetom da dobiju posao iako imamo jako dobru zakonsku regulativu koja daje mnogo benefita poslodavcima koji zaposle OSI. Nije sjajna situacija ni u oblasti socijalne zaštite jer država ne obezbjedjuje  osobama sa oštećenim vidom prava koja bi trebalo da imaju, jako je sužen obim pomagala koje mogu dobiti preko Fonda. Praktično da nema oblasti u životu u kojima se OSI  ne suočavaju sa preprekama uprkos dobrim zakonima i propisima –ocijenio je Macanović.

On je sa skupa u Igalu poručio donosiocima odluka da vode računa prilikom kreiranja neke politike da  imaju u vidu što širi krug ljudi uključujući i OSI, a licima sa oštećenim vidom da svoj invaliditet i situaciju u kojoj se nalaze  moraju da prevaziću kako bi imali što kvalitetniji i sadržajniji život.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com