Kultura

U SUBOTU POČINJE 16. TRG OD KNJIGE

Pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi, u ustaljenom terminu 21-28. jul, na Trgu Herceg Stjepana (Belavista),  biće održan 16. Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige 2018. Organizatori Sajma su Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi.

-U slavu knjige, kao najveće duhovne vrijednosti i pouzdanog čuvara pamćenja svijeta, osmislili smo raznovrsne programe: književne, zavičajne, dječije, muzičke, pozorišne… U duhu misije Trga od knjige da ukazuje na značaj čitanja i knjige kao civilizacijskog dometa u odnosu na izazove savremenog društva, dokolice i lake zabave jeste moto Sajma „Svijet knjiga je najljepši svijet koji je čovjek stvorio“ (Klarens Šepard Dej), saopštavaju iz Gradske biblioteke.

Na svečanom otvaranju, u ime grada, posjetioce će pozdraviti predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, a prigodnom besjedom Sajam će otvoriti poznati norveški pisac Erlend Lu, dobitnik brojnih književnih nagrada, između ostalih nagrade Ministarstva kulture Norveške i Evropske nagrade mladih čitalaca, čiji su romani prevedeni na više od 20 svjetskih jezika.

Povodom 140 godina od smrti, o književnom i političkom djelovanju Stefana Mitrova Ljubiše, govoriće akademik Radomir Ivanović. U poetsko – muzičkom kolažu, naslovljenom po stihu Miroslava Mike Antića „Da li sam svuda gdje su mi tragovi…“, dramski umjetnik Vojislav Voja Brajović govoriće odlomke iz djela poznatih pjesnika i proznih autora, uz zvuke gitare prof. dr Uroša Dojčinovića.

Tokom Trga od knjige biće predstavljena aktuelna djela lijepe književnosti koja su zavrijedila pažnju književne kritike i čitalačke publike: Erlenda Lua, Jicaka Bar Josefa, Vide Ognjenović, Dejana Atanackovića, Vladimira Pištala, Ranka Pavićevića, Milovana Vitezovića, Ružice Vasić i Borisa Jovanovića Kastela. O knjigama će govoriti: Jasna Novakov Sibinović, Gojko Božović, Zoran Hamović, prof. dr Mihajlo Pantić, Nenad Šaponja, Vida Ognjenović, dr Zoran Živković, Dragoljub Kojčić, Maja Simonović i Miraš Martinović.

Iz kategorije stručnih knjiga biće predstavljena monografija Otisak & znak autora Mileta Grozdanića, u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Narodnog muzeja Crne Gore, o kojoj će govoriti prof. dr Ratko Božović i Voislav Bulatović. JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi predstaviće novi, 37. broj časopisa Boka: zbornik radova iz nauke kulture i umjetnosti, o kome će govoriti mr Zorica Čubrović, mr Đorđe Malavrazić i Nevenka Mitrović, urednik.

Program za najmlađe posjetioce Sajma biće upriličen u srijedu, 25. jula. U muzičkom dijelu programa svojim vršnjacima predstaviće se djeca iz Herceg Novog. Branko Stevanović, poznati dječiji pisac, kroz program Blago nama s knjigračkama predstaviće više segmenata svog stvaralaštva: slikovnice, pjesme i priče, namijenjene predškolcima i čitaocima mlađeg osnovnoškolskog uzrasta. Pozorište Pan teatar, za najmlađu publiku izvešće predstavu Mačak i Petao, adaptaciju istoimene pjesme Branka Ćopića, kojom su nastupili na Međunarodnom festivalu za djecu u Kini.

Zadnje večeri, prije koncerta kotorske ženske klape Incanto, kojim zatvaramo ovogodišnji Sajam, tročlani Žiri u sastavu: prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović dodijeliće četiri plakete: Najljepša knjiga, Najbolja edicija, Izdavački poduhvat godine i Dječija knjiga godine.

Pored renomiranih izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, na Trgu od knjige izlažu i knjižari, distributeri, antikvari i Biblioteka za slijepe Crne Gore, ukupno oko 50 izlagača. Većina izlaže samostalno, a pet izlagača iz Crne Gore svoju produkciju predstaviće na štandu Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore. Organizator je, kao i svake godine, za autore i izdavače sa teritorije Boke Kotorske obezbijedio prostor za izlaganje u okviru štanda Bokeljsko izdavaštvo. Na tom štandu prodavaće se i knjige koje promovišemo, a čiji izdavači nijesu prisutni na Sajmu.

Posebno važan segment jeste prateći program Sajma okrugli sto „Pronađeno u prevodu: književnost, prevođenje, izdavaštvo“, koji će biti održan  23.07. (ponedjeljak) u Institutu „Dr Simo Milošević“ Igalo. Medijator na okruglom stolu je Gojko Božović, književnik i glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag, a učestvuju pisci, prevodioci i urednici izdavačkih kuća: Erlend Lu, Jicak Bar Josef, Vida Ognjenović, Nikola Malović, Miraš Martinović, Radoš Kosović, Dušica Čvorić Stojanović, Biljana Isailović, Marija Krivokapić, Gojko Božović, Zoran Hamović, Nenad Šaponja i Jasna Novakov Sibinović.

Sponzor MSK Trg od knjige 2018. je Institut „Dr Simo Milošević“, a medijski sponzori: Večernje novosti Beograd, Dan Podgorica, Radio Herceg Novi, Radio Kotor, Radio Tivat, Novi TV i RTV Budva.

Radno vrijeme Sajma je od 19.00 do 24.00 časa. Večernji programi počinju u 21.00 čas, sa izuzetkom programa za djecu, koji počinje u 20.30 časova. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan, informišu iz Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com