DruštvoIzdvojeno

U SRIJEDU I ČETVRTAK UPIS NA FAKULTETE UNIVERZITETA CRNE GORE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Univerzitet Crne Gore raspisaće sutra (25. jun) konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija, za 2019/2020. Konkursom je predviđeno 3.486 budžetskih mjesta, na 19 fakulteta Univerziteta Crne Gore. Prijave će biti moguće podnijeti u srijedu i četvrtak, 26. i 27. juna. Na Fakultetu za primjenjenu fizioterapiju Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore biće mjesta za 45 novih studenata.

-Uz prijavu za upis, kandidat prilaže originalnu diplomu o položenom eksternom maturskom, odnosno stručnom ispitu; originalna svjedočanstva o završenim pojedinačnim razredima srednjeg obrazovanja; diplomu “Luča” ili ekvivalentnu diplomu; kopiju biometrijske lične karte, a za strance odgovarajuću ličnu ispravu koja se izdaje u skladu sa posebnim propisom; diplomu (ili ekvivalentni dokument) o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom ili međunarodnom takmičenju iz predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja, saopštila je prorektor za nastavu UCG prof. dr Đurđica Perović.

Prema njenim riječima, stranac podnosi i dokaz o poznavanju jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju kada je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Kako ističu u Ministarstvu prosvjete, najveći broj mjesta ponudio je Ekonomski fakultet – 390, zatim Filološki fakultet koji će primiti 355 studenata, Elektrotehnički fakultet 330, Filozofski fakultet 315, Pomorski fakultet 260, Pravni fakultet 260, Prirodno-matematički fakultet 230.

Na Medicinskom fakultetu na budžet će moću da se upiše 185 studenata (45 na Fakultetu za primjenjenu fizioterapiju u Igalu), na Mašinskom i Fakultetu za turizam i hotelijerstvo po 180, Biotehničkom 155, a Fakultetu političkih nauka 140.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje ponudio je 120 budžetskih mjesta, Metalurško-tehnološki 115, Građevinski fakultet, Arhitektonski fakultet 50, Fakultet likovnih umjetnosti 40, Muzička akademija 36 i Fakultet dramskih umjetnosti 35.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost u ovoj studijskoj godini nudi 40 mjesta za studente koji će se finasirati iz budžeta Crne Gore.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com