IzdvojenoKultura

U “SPA GALERIJI” IZLOŽBA “OČI MORA” MILA ALBIJANIĆA

Izložba naslovljena “Oči mora” –  akademskog slikara Mila Albijanića iz Tivta, biće otvorena sutra (petak, 3. maj) u 20 sati u SPA galeriji Instituta Igalo. U postavci je  četrdesetak radova srednjeg formata rađenih tehnikom ulja na platnu i papiru.

Prema zapisu Blaža Davidovića Albijanić je “ribar duše”. Autor to ovako objašnjava: ” Ono što nam velikodušno i dobroćudno, a varljivo ležerno nudi umjetnički izričaj ovog autora jeste sudar svjetova, realnog i željenog, znanog i neistraženog, uređenog i razbarušenog. Nadmoćno suveren u poetskoj igri harmonije, kolorita, simetrije, mira i tišine, Mile Albijanić nas, krajnje originalno, raritetno i unikatno, uvodi u svoju percepciju imaginacije podmorja i postavlja nas, kao poslušnu malu djecu, na koljena Okeanu, Titanu,Tetiji, Neptunu i Posejdonu, pa nam suflira da zapamtimo kako smo tek kap u moru i samo mrvica prehrambenog lanca Svijeta, Života, Sudbine i Boga, omeđeni beskrajnim plavetnilom erotične živosti i intrigantnom simbiozom svijeta duše i magnetizma autorskog izričaja.

To je sad nevera, sad bonaca i maestral, ali je živo i pomalo boli koliko se voli to plavo, sa okusom soli. Udahniti treba punim plućima i uživati u toj avanturi. Mile Albijanić je ribar duše” piše Davidović

Kao o “slikaru tajne” o Albijaniću piše slikarka Vesna Sušić.

” Mile Albijanić koristi ribu kao simbol. Crtež je uvek sa strane, sveden, ali sa detaljima koji ne dočaravaju realan život vodenih bića već su proizvod unutrašnjeg dijaloga… Činjenica je da je riba, simbol duša spasenih hrišćana, kao i simbol duhovne hrane…to u umetnikov dijalog bacuje novu dimenziju…”

Albijanić je diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću na odsjeku za likovnu kulturu. Bavi se slikarstvom i fotografijom, učestvovao je na tridesetak kolektivnih i priredio više od 20 samostalnih izložbi a već se susretao i sa hercegnovskom likovnom publikom.Organizator je likovnog događaja“nacrtajmo se u eNKa”, osnivač i član umjetničke grupe “Grupa Tri Art” .

Izložbu Mila Albijanića  “Oči mora” otvoriće sutra novinarka Vitka Vujnović.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com