Društvo

U PETAK DETALJNIJE O PROJEKTU REMEDIJACIJE TLA U BRODOGRADILIŠTU BIJELA

Projekat remedijacije tla u Jadranskom brodogradilištu Bijela koji obuhvata tretiranje i odvoženje oko 110. 000  tona grita  i kontaminiranog zemljišta, biće zvanično predstavljen u petak, 9. novembra u 10: 30 u krugu preduzeća.

Kako je najavljeno o projektu će govoriti ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i predstavnik  francuske kompanije Valgo Fransoa Buše.

Podsjećamo, Valgo  je  firma specijalizovana za remedijaciju tla i rehabilitaciju zagađenih lokacija.  Jedna je od sedam kompanija koja je dostavila ponudu na tender koji je raspisala država u okviru projekta  uklanjanja ekoloških crnih tačaka, za koji je Crna Gora dobila kredit od Svjetske banke u iznosu od 50 miliona eura.

Projekat  započet u oktobru 2014. godine, kada je potpisan ugovor sa Svjetskom bankom, dok je ugovor sa Valgom potpisan u julu ove godine. Glavnim projektom sanacije predviđen je izvoz grita  i kontaminiranog zemljišta , kao i  tretman neopasnog grita.  Sve se radi po standardima EU, a cijeli projekat trebalo bi da bude završen za 21 mjesec.

U Brodogradilištu se nalazi 133.114 tona grita i kontaminiranog zemljišta. Planirano je da se izveze oko 110 hiljada tona. Preostalih 23.558 tona neopasnog grita biće tretirano u Brodogradilištu.

Krajnja destinacija grita iz Bijele je Španija.

Vlada je prije 15 –ak dana dala saglasnost da istraživanja preostalog neispitanog kopnenog dijela i akvatorijuma koncesionog područja Brodogradilišta sprovede  koncesionar brodogradilišne luke, konzorcijum Damen-Porto Montenegro.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com