Društvo

U OŠ “DAŠO PAVIČIĆ” 1346 UČENIKA – NEDOSTATAK PROSTORA NOVI/STARI PROBLEM

U OŠ “Dašo Pavičić” upisano je 1. 346 učenika, od kojih je 240 u područnom odeljenju u Igalu, a 18 u Sutorini. Sve teže je naći rješenja kako kvalitetno smjestiti, rasporediti po smjenama dvostruko veći broj učenika nego što kapaciteti škole predviđaju. Direktor Branislav Krečković, kaže da su za narednu školsku godinu, koja počinje u ponedeljak, 3. septembra,  formirana 53 odeljenja u matičnoj školi, četiri u Igalu i dva kombinovana u Sutorini.

-Veliki je pritisak da djeca budu upisana u matičnu školu na Toploj. Očekujemo još djece, prema najavama koje imamo, i pronalazimo skoro nemoguća rješenja da djecu smjestimo i rasporedimo po smjenama – kaže Krečković.

Osim problema sa prostorom u objektu na Toploj nedovoljni kapaciteti su i u područnom odeljenju u Igalu gdje je ove godine upisano 240 djece. Škola u Igalu smještena je u zgradi  nekadašnjeg dječjeg odeljenja Instituta Igalo. 

Krečković kaže da je zgrada stara preko sedam decenija i da se od izgradnje nije ozbiljnije ulagalo, osim što je okrečena i sređena unutrašnjost i nabavljene nove klupe, a sve na inicijativu roditelja, čija su djeca pohađala ili još uvijek pohađaju nastavu u Igalu.

-Obavjestili smo Ministarstvo da u matičnoj školi više  nema prostora, upoznali ih i sa stanjem objekta u Igalu. Predstavnici ministarstva će ovih dana obići školu u Igalu i ustanoviti da li ima uslova za boravak djece – ukoliko ne bude moraćemo da nađemo rješenje da djecu premjestimo -kazao je Krečković.

S druge strane, kako objašnjava, u Sutorini, gdje je upisano svega 18 učenika, postoje odlični uslovi za boravak djece.

-Ovaj objekat koji je samo tri kilometra udaljen od centra Igala ima osam učionica, kuhinjski i prostor za produženi boravak, a nije iskorišćen koliko bi trebalo. Nastojimo i da kroz privatno javno partnerstvo stavimo u funkciju balon salu, koju bi koristili naši učenici za vrijeme nastave, a partner koji bi ušao sa nama u taj projekat, tokom večernjih sati. Riječ je o investiciji od oko 50.000 eura-kazao je direktor Škole, podsjećajući i da je opština Herceg Novi investirala 50.000 eura u izgradnju sportskog terena pored matične škole na Toploj koji će takođe koristiti njihovi učenici.

Objekat škole u Mojdežu, koji nije u funkciji deceniju, planiraju da urede, okreče unutrašnje prostorije, poprave podove i instalacije kako bi povremeno mogli da ga koriste kao istureno odeljenje škole u prirodi.

Krečković kaže da su preduzeli niz aktivnosti kako bi spremno dočekali đake nakon ljetnjeg raspusta. 

-Očišćena je i uređena unutrašnjost škole, svaki kutak, svaka klupa i stolica. U saradnji sa komunalnim preduzećima sređena su i dvorišta škole. Od ministasrtva i lokalne uprave uspjeli smo da obezbjedimo oko 6.000 eura kako bi jednu učionicu adaptirali za produženi boravak mališana, čiji roditelji rade i nisu u mogućnosti da prihvate djecu nakon nastave. U njoj će moći da boravi oko 50 djece. U pregovorima smo sa potencijalnim sponzorima a sve u cilju pokretanja novih sadržaja, o kojima ću detaljnije govoriti kada bude konkretnijih informacija -kazao je Krečković.

Prvi put u školske klupe sješće u ponedeljak i 146 prvaka. 

-Imamo šest odeljenja ukupno, četiri u matičnoj, dva u Igalu i troje učenika u Sutorini. Za sve njih organizujemo svečani prijem 3. septembra u 8 h. Očekujemo dolazak i predsjednika Opštine i SO Stevana Katića i Miloša Bigovića -kazao je direktor najbrojnije škole u Herceg Novom.

 

 

1 komentar

  1. Zalosno je ovo za nas nekada lijepi grad.Tri mjeseca je bio raspust.Moglo se naci neko rjesenje a ne da roditelji dolaze u situaciju da sutra neznaju gdje ce djeca Igala jci u skolu.Sramite se opstino .Imali ste za lampe u Igalu koje su se vec raspale.Kolika je to invensticija bila,ograde koje su zardjale na setalistu i jos masu glupih projekata .

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com