DruštvoIzdvojeno

U OKVIRU PROGRAMA “ZIMSKI GUŠTI NA ORJENU” PROMOVISANO TRAIAL TRČANJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kod sela Kameno u hercegnovskom zaleđu, drugu godinu za redom, organizovana je juče (subota, 14. januar) promocija trail trčanja -trčanja stazama, jednog od segmenata mountain running-a -planinskog trčanja. Izrazito loše vrijeme do pred start, uslovilo je da se  okupe prvenstveno pasionirani ljubitelji ovog sporta, informišu organizatori.

Ovaj program dio je  zajedničkog kalendara „Zimski gušti na Orjenu“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a odvija se uz podršku Opštine Herceg Novi i gradske Turističke organizacije.

Osim domaćih učesnika, zacrtanu rutu su prelazili učesnici iz Hrvatske (Konavle), Rusije i Ukrajine. I pored prethodne obilne kiše, novonapadalog snijega i niskih oblaka, sve je proteklo u najboljem redu i po planu. Kako prolazak zacrtane staze nije imao takmičarski karakter, učesnici su na svakom od vrhova-vidikovaca, poslušali kratke informacije o istoriji lokaliteta na kojima su se nalazili, a koje su im izlagali Saša Kulinović (NVO Orjen Outdoor), odnosno Željko Starčević (Agencije za razvoj i zaštitu Orjena).

Pređena je staza od sedam kilometara, uz svraćanje na Šilobod-utvrđeni vrh iz doba SFRJ, Đevojačke grede-arheološki lokalitet ilirskog razdoblja, Tajno brdo-austrougarsko utvrđenje, Gručalicu-vrh sa položajima JNA, Kotobiljski izvor i izvor Zelenac i na kraju Čakotin-utvrđeni vrh iz rimskog razdoblja.

Promociju   su  organizovali NVO Orjen Outdoor, Alpinistički klub Niskogorci, odnosno kafe bar Karakas, koji je u svojstvu domaćina obezbijedio za sve učesnike prigodno posluženje.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com