Kultura

U OKVIRU HAPS-a SUTRA POZORIŠNE RADIONICE

U okviru 23. HAPS-a za sutra su najavljene dvije pozorišne radionice, koje je koncipirala i vodi rediteljka i dramaturg Slađana Vujović uz asistenciju Senke Domović Bulut.

Obje radionice se bave tumačenjem bajki u pozorištu i kulturi; gradjenjem likova kroz arhetip, razlikama izmedju arhetipa i stereotipa… i pozorišnom igrom. Prva radionica (17 – 19h) je namijenjena djeci koju zanima gluma, režija i dramaturgija, uzrasta 8 – 14 godina. U prvom dijelu radionice grupa će tumačiti tekst izabrane bajke, a cilj je da se djeca motivišu na kretivno razmišljanje, tj na analizu poznate teme na nov način. U drugom dijelu radionice djeca dalje preuzimaju inicijativu postajući režiseri, glumci, dramaturzi. Radionica se završava igrokazom u njihovoj režiji i izvodjenju, a na raspolaganju će im biti rekviziti, kostimi i tehnička podrška Hercegnovskog Pozorišta. Predvidjeno je da igranje počne u 18.45h, roditelji mogu da prisustvuju ovom završnom dijelu radionice.
Druga radionica (18 – 20h) je namijenjena odraslima (15 -75god): od pozorišne publike do glumaca i drugih pozorišnih radnika. Pozorišnim djelatnicima može biti zanimljiva jer na nov način pristupa iščitavanju klasičnih priča. Publici će biti uzbudljiva iz istog razloga ali i zbog toga što će ih približiti pozorišnoj igri u procesu nastajanja. Time će im doživljaj gledaoca biti obogaćen jednom kritičkom dimenzijom već pri sledećem gledanju neke predstave. U prvom dijelu ove radionice se diskutuje o tome kako nastaje lik u pozorišnoj igri, o tumačenju stvarnosti koja nas okružuje uz pomoć klasičnih priča, a drugi se završava igranjem koje će učesnici osmisliti. Radionice su namijenjene svim istraživačima značenjskih ravni u kulturni, a prethodno iskustvo rada u pozorištu nije neophodno. Ovim se nastavlja rad sa publikom koji je Vujović započela radionicama na temu drugačijeg iščitavanja Beketovog remek djela ‘Čekajući Godoa’. Radionice obećavaju zanimljivo istupanje iz svakodnevnice, kreativnu igru, uzbudljivu debatu, osveženje u načinu razmišljanja o dobro poznatim pričama, piše Slađana Vujović.
Učesnici mogu doći na radionice bez prethodnog prijavljivanja. Ukoliko žele dalje informacije, neka se jave na mail: maldivi@t-com.me. Radionica za najmladje Bajke za sve uzraste(9 – 14 god): 17h – 19h, a radionica za odrasle Građenje lika kroz Arhetip od 18 do 20 sati u maloj Sali dvorani Park.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com