Društvo

U NOVSKIM ŠKOLAMA PODIJELJENO MIŠLJENE O UVOĐENJU ĐAČKIH UNIFORMI

Đačke uniforme od naredne školske godine mogli bi nositi učenici dvije osnovne škole u našem gradu, „Dašo Pavičić“ i „Ilija Kišić“, dok se u ostale dvije ustanove za osnovno obrazovanje, makar naredne godine, neće uvoditi jednobrazno oblačenje đaka.

Mnogi smatraju da je uvođenje školskih uniformi dobra ideja, ali i oni koji je podržavaju nemaju odgovore na pitanja kako bi te uniforme ili kecelje trebalo da izgledaju, da li treba osmisliti najmanje dvije varijante – ljetnu i zimsku, obnavljati svake godine jer djeca rastu. Mišljenja su podjeljena i u novskim osnovnim školama.

Odluku su morali donijeti roditelji, nakon toga Savjet roditelja pa Nastavnička vijeća i Školski odbori. Procedura je bila identična u svim novskim školama, a prema toj odluci za uvođenje đačkih uniformi su u školama „Dašo Pavičić“ i „Ilija Kišić“, a protiv u školama „Milan Vuković“ i „Orjenski bataljon“.

Direktor zeleničke škole Đorđije Radović kaže da su nakon svih sastanaka i sjednica sumirali rezultate i većina je bila da se uvedu uniforme, ali uz uslov da mora da se isprecizira ko će ih nabavljati i kakve će one biti.

Slično je i u školi na Toploj. Nakon pojedinačnog izjašnjavanja roditelja u svim odjeljenjima, u blagoj većini su oni koji su za uvođenje istovjetnog odjevanja đaka, potvrdila nam je ranije predsjednica Savjeta roditelja Slađana Vujović.

Situacija je suprotna u OŠ „Orjenski bataljon“ gdje je nakon sprovedene ankete, roditeljskih sastanaka i sjednica, većina roditelja protiv uvođenja uniformi, potvrdio je Igor Simović, predsjednik Savjeta roditelja škole:

-Mislim da nije baš najbolje shvaćen predlog, jer je bilo dosta nedoumica i pitanja, ne samo u ovoj školi već i u drugim u državi, kako će izgledati uniforme, koliki će biti troškovi. Pojavile su se i priče o izuzetno visokim cjenama, što nije tačno i u razgovoru sa ministrom bili smo okvirno i postigli cijenu koja čak nije bila ni dvocifrena, kazao je Simović.

Velikom većinom roditelji đaka škole „Milan Vuković“ izjasnili su se da su protiv uvođenja uniformi, odluku je usvojio Savjet roditelja, a da bi validna odluka bila proslijeđena Ministarstvu prosvjete, saglasnost je trebalo da daju i ostala dva tijela, Nastavnički i Školski odbori koji su jednoglasno bili protiv uniformisanja, kazao je ranije za RHN direktor škole Željko Bojović.

Podsjetićemo, Ministarstvo prosvjete je početkom marta uputilo dopis svim osnovnim školama u državi da se izjasne o pilot projektu uvođenja uniformi za đake, potvrdili su nam iz novskih škola. Suština ideje je bila da se obezbijedi prepoznatljivost učenika i osjećaj pripadnosti ustanovi koju pohađaju, a u fokus stavi znanje kao jedina prava vrijednost koju treba njegovati.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com