Društvo

U “NOVOJ ŠANSI” RADNO ANGAŽOVANA JOŠ JEDNA OSOBA SA INVALIDITETOM

NVO “Nova šansa u Novom” i Caritas Barske nadbiskupije potpisali su danas ugovor u okviru projekta POWER koji ima za cilj stvoriti nove mogućnost za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Prema riječima predsjednice NVO “Nova šansa u Novom” kroz taj projekat biće finansirano zaposlenje jednog pripravnika. Projekat traje godinu dana, sa punim primanjima za osobu sa invaliditetom i uz finansijsku podršku mentoru pripravnika.

-Zaposlena je Ana Tomašević koja voli da kreira i koja je sebe našla u  reciklaži papira. Izvrsna je u tome, već je prošla neformalnu obuku i sada smo je i radno angažovali – kazala je Odalović ističući da sa Caritasom Barske nadbiskupije imaju odličnu saradnju i već nekoliko zajedničkih projekata.

Projekat POWER  se realizuje kroz program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora a sprovodi  ga organizacija Caritas BiH sa partnerskim organizacijama:  Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura od čega Europska unija finansira 390.800 eura.

NVO “Nova šansa u Novom” postoji 10 godina, a 1. decembra biće i decenija od kada radi njihova digitalna štamparija “Naša ID kartica” u kojoj je zaposleno pet lica sa invaliditetom. Odalović kaže da su posebno ponosni na taj projekat jer su bili pioniri ne samo u Herceg Novom nego i u Crnoj Gori u zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

-Po uzoru na nas u Crnoj Gori je otvoreno još pet štamparija, i to je za nas uspjeh jer se pokazalo da takav projekat može da funkcioniše i da osobe sa invaliditetom mogu da rade i zarađuju za život a ne da budu oslonjene samo na socijalnu pomoć. Prije tri godine, kao nastavak tog projekta, započeli smo i reciklažu papira koji nam ostaje u štampariji. Izrađujemo predmete upotrebne vrijednosti koji su prilično lijepi i korisni. Radno smo angažovali sedam osoba sa invaliditetom  i još troje teže zapošljivih lica – kaže Odalović.

Priču o “Novoj šansi” poslušajte u emisiji “Mjesto za nas” koja je na programu Radio Herceg Novog u nedelju 20. januara od 10:15 h.

 

FOTO: “Nova šansa u Novom”

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com