Društvo

U NEDELJU NOVA AKCIJA KDDK HERCEG NOVI

Klub dobrovoljnih davalaca krvi Herceg Novi u nedelju, 24. februara, u saradnji sa Institutom “Dr Simo Milošević i transfuzioloskom službom iz Kotora organizuje šestu redovnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Klub koji je osnovan prije četiri godine nastoji da prikupi što više dragocjene tečnosti koja život znači, promoviše ideju davalaštva krvi i razmjenjuje iskustva sa klubovima u okruženju i regionu.

Potpredsjednik kluba Zoran Srdanović, je siguran da će Novljani i ovoga puta potvrditi svoju humanost.

– U nedelju od 8:00 do 14:00 sati u novoj fazi Instituta Igalo organizujemo našu šestu redovnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi. Ne sumnjamo da će se Novljani, koji su mnogo puta dokazali da je Herceg Novi grad humanih ljudi, odazvati našem pozivu, vjerujemo da će akcija proteći u najboljem redu i uz dobar odziv. Pozivam sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da dođu i daju krv, jer naših pet minuta nekome mnogo znači.

U KDDK Herceg Novi nastavljaju edukativne radionice, u saradnji hercegnovskom srednjom školom, sa  ciljem da maturantima ukažu na značaj i dobrobiti dobrovoljnog davalaštva krvi. Tokom prezentacije, profesor Alen Lalovac je razriješio mnoge dileme i objasnio učenicima ko može dati krv, kako se daje, da li davanje krvi šteti zdravlju, zašto se uzima 450 ml krvi, kako se ponašati nakon davanja krvi i slično. 

– Prošle godine su održane dvije, a juče i treća edukativna radionica u srednjoj školi “ Ivan Goran Kovačić”.  Direktor Momir Dragićević i osoblje škole su  prepoznali naše napore i izlašli nam u susret, da bi podigli nivo svijesti o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, posebno među mladom populacijom. I jučerašnja edukativna radionica je bila veoma posjećena, tako da smo dobro startovali i u ovoj godini. Zahvaljujući zanimljivoj interaktivnoj radionici, desetak učenika je izrazilo želju da prvi put daruje krv na akciji, rekao je Srdanović, ističući da na ovaj način podstiču mlade ljude da dobrovoljno daju krv, čime dodatno razvijaju osjećaj odgovornosti, zrelosti i saosjećanja. 

Prošla godina je za KDDK Herceg Novi bila više nego uspješna, kaže Srdanović. Organizovali su tri akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, i učestvovali na četiri akcije u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

– Prošle godine smo, uz skromnu pomoć, organizovali dvije redovne akcije, kao i Memorijal Jovan Kosać, na kojima je prikupljeno 90 jedinica krvi. Zadovoljni smo odzivom i postignutim rezultatima prošle godine, a ovom prilikom bih zahvalio Opštini Herceg Novi, koja nam uvijek izlazi u susret, kao i Institutu “Dr Simo Milošević” Igalo. Takođe, naši članovi su učestvovali na akcijama u Baru, Nikšiću, i Podgorici, a 7. martu i u Trebinju na njihovoj velikoj akciji koju organizuju u znak sjećanja na 7. mart 1966.godine, kada je u Trebinju uzeta prva doza krvi. 

Iako ne vole publicitet, treba reći da su humanost i trud članova KDDK Herceg Novi ipak prepoznati; Zorica Drakulić Vidaković je dobitnik Oktobarske nagrade Opštine Herceg Novi, a Zoran Srdanović je nagrađen za višedecenijsko davalaštvo krvi.

– Posebno smo ponosni na našu dragu članicu Zoricu Drakulić Vidaković, koja je na naš predlog dobitnik najveće opštinske nagrade. Pored humanitarnog rada, po kojem je poznata i van granica Crne Gore, Zorica je redovni učesnik akcija dobrovoljnih davalaca krvi, i jedan je od naših najaktivnijih članova. Povodom 14. decembra – Dana transfuziološke službe Crne Gore, nagrađeno je 15 davalaca, među kojima i ja za 75. davanje krvi, organizovanje i učešće u akcijama. Iako ta priznanja prijaju, nama je najbitnije da smo nekome pomogli ili spasili život. Možda se sa tim ljudima sretnemo na ulici, u prodavnici ili lokalu, a da oni ne znaju da smo im konkretno mi spasili život, i u tome je draž dobrovoljnog davalaštva krvi, poručuje Srdanović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com