Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Društvo

U MZ KAMENO-ŽLIJEBI PRIORITET IZGRADNJA VODOVODNE MREŽE

U Mjesnoj zajednici Kameno – Žlijebi  pokrenuli su aktivnosti  u cilju izgradnje vodovodne mreže  i priključenja  na  gradski  sistem. Predsjednik Mjesne zajednice Kameno-Žlijebi Goran Stanovčić u emisiji “Novi priča” je kazao da su u cilju  izgradnje vodovodne mreže organizovali prikupljanje potpisa i od vlasnika  preduzeća jer na ovom području ima  tridesetak firmi:

– Inicijativa za vodosnabdijevanje zaleđa je potekla iz Mjesne zajednice. Smatramo da je došlo vrijeme da dobijemo vodu iz hercegnovskog Vodovoda. Svaka  porodica  ovog ljeta morala je da kupi  oko 10 cistjerni za  vodu.   Svi zajedno  moramo da  radimo da voda dođe  u našu Mjesnu zajednicu čime ćemo dati veliki doprinos u  dovođenju vode  za Mokrine, Kruševice , Vrbanj i ostala podorjenska sela,  istakao  je Stanovčić.

Austrougarska je 1903.  godine dovela vodu u centar sela sa izvorišta ispod Doboštice,  iz uređene kaptaže koju  mještani i danas koriste, a ljeti  presuši.

-Vodu sa postojećeg izvorišta  smo razveli  u 80 odsto sela. Planiramo da ovih dana  razvučemo crijevo u dužini 800 metara i do zaseoka Vukovići,   objasno je Stanovčić.

Za poboljšanje kvaliteta života,  privrednu i turističku  valorizaciju zaleđa neophodno je da  dobiju  vodu iz gradskog sistema, a očekuju podršku Opštine , doo Vodovod i kanalizacija Herceg – Novi , Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i drugih subjekata.

U kapitalni budžet Opštine za ovu godinu su kandidovali infrastrukturne projekte rasvjete prema zaseocima Ratkovići, Obradovići, Milosavići i drugim:

–  Mještani  su prije nekoliko godina finansirali izgradnju javne rasvjete, koja trenutno ne funkcioniše kako bi trebalo,  zbog  novih led svjetiljki.  Nadamo se da će biti vraćene stare klasične sijalice, koje su prošle godine zamijenjene led rasvjetom. U saradnji sa lokalnom samoupravom betonirani su putevi , urađeni brojni infrastrukturni projekti, otvorena biciklistička i pješačka staza na starom putu, postavljena bike stanica za ljubitelje planinskog biciklizma, uređene i markirane su staze prema Borićima, Tajnom brdu, Radovštaku,  planinarskom domu “Za Vratlom”, Subri, Kamenskoj gori, Kotobilju  i brojnim drugim prirodnim  kraškim arealima  orjenskog kraja, podsjetio je Stanovčić.

Predsjednik Mjesne zajednice ističe dobru saradnju sa Turističkom organizacijom, Agencijom za izgradnju i razvoj grada, Planinarskim klubom Subra i brojnim nevladinim organizacijama.

-Posebno uspješnu saradnju ostvarujemo sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena,u  okviru zimskih i ljetnih programa, u cilju valorizacije starih zanata, poljoprivrede, obrade kamena, vađenje leda iz pećina,  eko, volunturizma, sportskog  i drugih grana turističke privrede ,koja dobija sve veći broj pristalica. Zbog izuzetno povoljne klime,   na 450 do 1000 metara nadmorske visine, Kameno je idealno za pripreme  sportista. Raspolažu sa opštinskim i privatnim sportskim terenom.  Građani mogu koristiti sadržaje za odmor i rekreaciju  na području  Kamenog i Žlijeba,  na svega sedam minuta vožnje od centra grada, ističe Stanovčić.

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com