DruštvoIzdvojeno

U IŠČEKIVANJU POSTAVLJANJA SPOMEN PLOČE -PARK KOD POŠTE BIĆE NAZVAN IMENOM VELIKOG SVECA -SV LEOPOLD MANDIĆ

Herceg Novi će spremno dočekati dolazak tijela Sv Leopolda u rodni grad, što je bila i jedna od njegovih poslednjih želja, a  aktivnosti na pripremi tog događaja teku planiranom dinamikom, potvrđeno je danas na sastanku koji su organizovali za predstavnike medija – predsjednik SO Herceg Novi Miloš Bigović i don Robert Tonsati iz Kotorske biskupije.

Zbog nedoumica koje su pojavile oko rodne kuće sveca, ni ove godine neće biti postavljena spomen ploča, ali su iz opštine Herceg Novi pokrenuli proceduru da park kod Pošte bude nazvan imenom Svetog Leopolda, kazao je tokom sastanka predsjednik SO Miloš Bigović.

-Na tu temu smo organizovali pino sastanaka i sa predstavncima Biskupije i Ministarstva, saslušali puno mišljenja. Postoji dilema oko tačne lokacije rodne kuće Sv Leopolda, ali zasigurno mogu da kažem da Opština snažno podržava ideju postavljanja spomen ploče. Sačekaćemo da se ta dilema riješi i na bazi dodatnih informacija donijećemo odluku- kazao je Bigović.

On je saopštio da je Opština pokrenula proceduru oko imenovanja parka kod Pošte.

-U komunikaciji sa predstavnicima Kotorske biskupije odlučili smo da Park koji se nalazi u gradu i koji se trenutno naziva Park nezavisnosti preimenujemo u Park Sv Leopolda Mandića. To će biti jedna od aktivnosti koja će biti sprovedena u ovom periodu. Pokrenuli smo određenu zakonsku proceduru pred nadležnim ministarstvom da dobijemo neophodne saglasnosti a vrlo vjerovatno je da će biti i vanredna sjednica SO na kojoj ćemo donijeti tu odluku- kazao je Bigović.

Don Robert Tonsati je rekao da se dokumenti koji se tiču porodice Mandić nalaze u Herceg Novom.

-Ne želim ulaziti u pitanje dilema koje su nastale u vezi ploče. Sv Leopold je umro 1942. godine, a već 1946. su nastali prvi životopisi. Tada a i kasnije do 80-tih živjeli su ljudi koji su poznavali porodice Mandić i Carević i koji su kazivali ono što su imali reći i nisu dovodili u pitanje koja je  rodna kuća sveca. Svakako, radi istinoljubivosti, želimo ući u svu relevantnu dokumentaciju koja bi mogla razriješiti dilemu koja je nastala. Ta tradicija je bila dovoljno vjerodostojna  da se može uzeti kao temelj identifikacije kuće rođenja. Spremni smo ispitati svu  relevantnu dokumentaciju koja bi mogla ukazati na drugačije činjenice. Ako postoji opravdan razlog poduprijet dokumentima, mi smo spremni promijeniti naše mišljenje o žutoj kući. Nema potrebe da bilo koga obmanjujemo- kazao je don Robert.

Podsjećamo, prema planiranom programu, tijelo Sv Leopolda u Herceg Novi dolazi 15. septembra oko 13 sati. Tada će u parku „Boke“ biti upriličena Liturgija dočeka (Služba riječi), a potom tijelo ostaje izloženo štovanju vjernika do ponoći. U 18 sati slavi se pjevana večernja, a u 19.30 sati je bdjenje.

Od ponoći do 7.30 sati sledećeg dana relikvija će biti u obližnjoj crkvi Sv Antuna, koja će biti otvorena za molitvu. U subotu, 16. septembra, u 10 sati počinje svečana koncelebrirana Misa, a kasnije, od 16.30 sati Misa ispraćaja, nakon ćega će  se relikvija uputiti ka Dubrovniku.

U Herceg Novom se tokom ovog velikog duhovnog događaja očekuje dolazak više hiljada hodočasnika iz regiona.

Don Robert Tonsati je još jednom ponovio da se organizacijom dočeka ispunjava poslednja želja Sv Leopolda ali je ukazao i na činjenicu da je upravo ovaj svetac, na jedan poseban način pronio ime Herceg Novog i donio ga do velikog broja hodočasnika  iz cijelog svijeta te da je “učinio veliku promociju našega grada, a da mi toga nismo svjesni”.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com