DruštvoIzdvojeno

U HERCEG NOVOM PREDATA 1.222 ZAHTJEVA ZA LEGALIZACIJU

Rok za legalizaciju bespravnih objekata ističe 15. jula, a prema podacima Ministarva održivog razvoja i turizma, najviše zahtjeva predato je u opštini Herceg Novi 1.222. Ukupno 5. 856 zahtjeva predato je lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Iz  Ministarstva održivog razvoja i turizma apeluju na građane da započnu proces legalizacije i podnesu prijavu u predviđenom roku, najkasnije do 15. jula:

-Prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, vlasnici bespravnih objekata koji su evidentirani na orto-foto snimku, a za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju, dužni da plaćaju naknadu za korišćenje prostora. Ovu naknadu dužni su da plaćaju i vlasnici bespravnih objekata za koje je donijeto rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju, sve do uklanjanja objekta. Nadležni organ lokalne uprave dužan je da u roku od 60 dana od isteka roka za prijavu za legalizaciju podatke dobijene preklapanje podataka iz orto-foto snimka i primljenih zahtjeva za legalizaciju sistematizuje i utvrdi listu bespravnih objekata za koje nije podnijijet zahtjev za legalizaciju, odnosno onih koji nisu ispunili uslove  u skladu sa zakonom, saopšteno je iz Ministarstva.

Važećom Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta opština Herceg Novi je podjeljena u šest zona a cijena naknade u prvoj zoni iznosi 150 eura po metru kvadratnom. U drugoj zoni je 120, trećoj 90, četvrtoj 70, petoj 50 i šestoj 30 eura. Prema Odluci, popust na naknade za bespravne objekte kojima se rješava osnovno stambeno pitanje iznosi 70%, a postoji i dodatno umanjenje za jednokratno plaćanje od 15%, što je ukupno čak 85% popusta. Naknade je moguće platiti i na rate, tokom 20 godina.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com