DRUŠTVO

U GRADSKOJ MUZICI AKTUELNE PRIPREME ZA „PRAZNIK MIMOZE“ I PROJEKAT U NJEMAČKOJ

Gradska muzika Herceg Novi je 28. oktobra, svečanošću u svojim prostorijama na Karači, obilježila 132 godine od osnivanja. U jednom od najstarijih ansambala na ovim prostorima pripremaju se za jubilarni „Praznik mimoze“, u nedelju organizuju audiciju za mažoret ansambl, a u maju će u Njemačkoj učestvovati u međunarodnom projektu, kao jedini predstavnici iz zemlje koja nije član Evropske unije.

Prilikom proslave Dana Gradske muzike uručene su diplome i medalje koje su  mladi članovi osvojili na takmičenju u poljskom gradu Lobecu u junu ove godine, zahvaljujući kojem su pozvani da učestvuju u međunarodnom projektu u Njemačkoj, otkriva nam predsjednica Valentina Kulinović. 

– Na ovom takmičenju duvačkih orkestara i big bendova Evrope mi smo osvojili drugo mesto i bili zapaženi, posebno od strane žirija iz Nemačke. Tom prilikom smo dobili poziv da, kao partneri, učestvujemo u jednom novom projektu koji organizuju u gradu Babenhausen u maju 2019. godine. Projekat se prvenstveno odnosi na omladinu koja  svira duvačke instrumente, a mi smo u Poljskoj prepoznati kao orkestar koji ima puno mladih članova, čime se uklapamo u njihove propozicije da na tim radionicama učestvujujemo sa svojim članovima koji su uzrasta od 8 do 26 godina. Pre 20-ak dana u Bebanhausenu je održan sastanak kome su prisustvovali predstavnik Gradske muzike Jadranko Marić, direktorka JUK „Herceg fest“ Gordana Krcunović i predstavnica Turističke organizacije Herceg Novi Natalija Terzić. Na ovom sastanku je dogovoreno i potvrđeno naše učešće u tom projektu koji će biti realizovan od 26. maja do 3. juna 2019. godine, rekla je Kulinović, i dodala da se vrijedno spremaju i za 50. „Praznik mimoze“, kome će prethoditi „Karavan mimoze“ sa mnogo više gostovanja u godini jubileja. 

Mažorertke od 2013. godine vježbaju u prostorijama KSC „Diano“, spremaju nove koreografije, a u nedelju organizuju audiciju za prijem novih članica. Rukovodilac mažoret ansambla Antonija Novoselac ističe da su bitne predispozicije koje će dalje zajedno razvijati.

– Djevojke ne moraju da imaju neko plesno ili baletsko predznanje, mada one koje imaju to predznanje mnogo brže napreduju jer se lakše uklapaju i brže uče kombinacije i korake. Predznanje može olakšati kasniji rad, ali je bitno da imate predispozicije; da imate osjećaj za ritam, osjećaj za prostor, koordinaciju, memoriju i, prije svega, da želite da budete jedno od zaštitnih lica našeg grada. Trenutno u ansamblu imamo 20 djevojaka koje su spremne za nastup i čertiri koje se spremaju. Već je urađen dio koreograffija, ali će do „Praznika mimoze“ biti urađene četiri sasvim nove koreografije, i ono što je nama najvažnije za ovu godinu jeste da ćemo moći da pripremimo ansambl da mijenja nastupe i sa pomponom i sa štapom, poručila je Novoselac. Ona je dodala da je naručeno  10-ak dodatnih uniformi koje će im umnogome olakšati nastupe na putovanjima gostovanjima „Karavana mimoze“.  

Audicija će biti održana u nedelju, 4. novembra, od 11:00 do 13:00 sati u prostorijama Gradske muzike na Karači, a mogu se prijaviti djevojke uzrasta od 12,5 do 25 godina.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com