Kultura

U GRADSKOJ KAFANI VEČE PJESNIKA-BOEMA, VITA NIKOLIĆA

 

Stihove Vita Nikolića govorili su sinoć u Gradskoj kafani glumac Dejan  Đonović i novinarka Danijela Đonović, a muzikom je izuzetnu poeziju i odlično kazivanje odabranih pjesama dopunio profesor hercegnovske Muzičke škole Đuro Poznanović.

Tako je iz „vječne skitnje među zvijezdama“  stigao u hercegnovsku, majsku  noć , kod dobroh domaćina u Gradskoj kafani, pred pažljivu publiku,  pjesnik – boem neuništivog duha, koji je čitavog života bolovao svoje i tuđe rane i tuge, za života neshvaćen, u smrti dugo zaboravljen, a danas sve snažnije prisutan, blizak svim generacijama – od onih koji otkrivaju poeziju kroz „Pismo mojoj učiteljici“ do onih koji su blizu stihu „zaustavite planetu, ja hoću da izađem…“

-Kazivanje ove poezije prestavlja otkrivanje poslije čega slušalac -čitalac ne ostaje isti već postaje veći od onoga što jeste. Ovaj i ovakav pjesnički govor je jedno nesagledivo polje jezika koje nas obavezuje  da Vita Nikolića i njegovu pjeničku riječ nikad ne zaboravimo,  kazao je Dejan Đonović.

Poetsko muzički program realizovan je u saradnji  Herceg festa i kompanije Lajthaus.

Prvu zbirku poezije “Drumovanja” Vito Nikolić je objavio u Nikšiću 1962. godine. Izdanje pjesnikovih prijatelja “Sunce, hladno mi je” objavljeno je takođe u Nikšiću, 1968. godine. Knjiga “Stihovi” je objavljena u Titogradu, 1981. godine. Sve tri knjige Nikolić je izdao o sopstvenom trošku “uvjeren da time nije naudio svojoj poeziji, a još manje onima koji tu poeziju vole.”

Kasnije su objavljene zbirke “Stare i nove pjesme” objavio ih je  u Nikšiću 1991. godine Rajko Babović, samostalni izdavač. Izabrane pjesme s naslovom “Posljednja pjesma” objavili su Obodsko slovo i Skupština opštine Nikšić 1994. godine na Rijeci Crnojevića.

V.V.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com