Kultura

U GRADSKOJ GALERIJI OTVORENA IZLOŽBA SLIKA “PREDJELI IZ PETROVIĆA”

Izložba slika „Predjeli iz Petrovića“, autora Momira Kneževića otvorena je sinoć u Galeriji Josip Bepo Benković. Postavku čini 40 radova rađenih tehnikom ulje na platnu.

Kristina Milatović, istoričarka umjetnosti, otvarajući izložbu istakla je da aptraktna u osnovi, rješenja Momira Kneževića nisu tipični ”haotični” protagonisti ovog izraza moderne: ona su studijski, emotivni, katarzični i smisleni prikaz jednog krajolika Crne Gore.

-Staklasti efekat mediteranskog kolorita postignut je lucidnim i opreznim tkanjem bijele, a unutar ovih aktivnih kadrova ćemo se susresti sa plavom, zelenom, sivom, crvenom.. Bojom nas umjetnik uvodi u religiozni svijet, koje stiče isključivo iskustvom, predanim radom i znanjem. Atmosfera radova podsjeća na Rotkoa – harmonija tišine u korelaciji je sa formom, a svakako da strukturalno ovi radovi nisu u vezi sa monohromatskom apstrakcijom koja je bila predmet studije Marka Rotkoa – objasnila je Milatović.

Dodala je da kroz igru linija i boje dolazimo do čiste estetske stvarnost ovog simbolčnog svijeta Momira Kneževića. Nametima se istovremeno i spaja i prekida perspektiva te se ista postiže simbiozom spajanja i razdvajanja, dok je svaki ”prelaz” sam svoj centar. Ulazak svjetlosti kreira svojevrsni reljef i diktira dinamiku pokreta, a svakako predstavlja i karaterističan specifikum na osnovu kojeg lako možete prepoznati Momirov rad.

Milatović je zaključila da iako se nostalgija nameće sama, ovaj će ciklus zasigurno ostati kao najbolji reprezent Petrovića.

Momir Knežević je rekao da njegovo interesovanje za srednji vijek i savremenu umjetnost ne prestaje. On je kako kaže slikarsko i likovno obrazovanje sticao na više akademija, u Češkoj,  Španiji, Zagrebu, Beogradu.

– Osjećam se uvijek kao putujući slikar koji ide, gleda, bilježi, upoređuje. Slike asociraju na moj rodni kraj. To su boje kamena, predjela, lišća, trave, nekih prizora koji se mogu prepoznati u mom okruženju, a koji nisu prepisani bukvalno. Oni su jedan likovni doživljaj koji prenosim na sliku koju radim više puta – kazao je Knežević i dodao da slikar ako ima likovnosti i osjećanja, može da sprovede svoju ideju sa bilo kojom bojom.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com