Kultura

U GRADSKOJ BIBLIOTECI PROMOVISANA KNJIGA DR MILE MIHAJLOVIĆ „KULTURNO PAMĆENJE TRŠĆANSKIH SRBA“

Povodom svjetskog dana knjige u Gradskoj biblioteci održano je predavanje i promocija knjige „Kulturno pamćenje Tršćanski Srba“ dr Mile Mihajlović.

Cilj knjige je da ponudi predlog novog, jedinstvenog i sofisticiranog konceptualnog modela upravljanja nacionalnim kulturnim nasljeđem van granica matice  a u smislu očuvanja manjinskog kulturnog nasljeđa u inostranstvu, objasnila je Mihajlović i dodala da u tom smislu knjiga ima univerzalni značaj. Na  jedinstvenom primjeru tršćanskih Srba razmatra između ostalog  u kakvim uslovima jedna manjinska zajednica, drugačijeg jezika, kulture i vjere od većine koja je okružuje, može da sačuva vlastiti identitet, različitosti i specifičnosti i koliko dugo može da opstane.

Priča o značaju Trsta za srpsku kulturu,  je neosporna  i seže još u  1839.godine kada u ovom gradu  djeluje uticajna bokeljska kolonija, bogatih  trgovaca, pomoraca, ljekara, rodoljuba  koji ni u svijetu nisu zaboravljali svoje porijeklo niti svoj zavičaj kome su izdašno pomagali., …

Moć Bokelja – Srba u Trstu  bila je ogromna i u materijalnom i u duhovnom smislu  a prezimena znamenitih tršćanskih Srba  iz Boke  poznata su i danas: Spiridon Gopčević – brodovlasnik i trgovac, dr Đorđo Nikolić,   Jovan Vućetić – predstavnik Lojda, Đorđe Vojnović, Marko Kvekić doktor prava…  Darinka Kvekić  – kasnije kneginja Darinka, supruga kneza Danila,  porodice  Popović, Škuljević, Riznić, Vučetić,  Nikolić, Teodorović…

Dr Radmila Mila Mihajlović izdvojila je ime Toma Milinovića  iz Morinja,tvorca rasklopivog topa, preteče tvorca srpske tajne službe književnika.  Njegove ali i veze drugih sa Karađorđem i ustanicima bile su tolike da postoji legenda koja  je zabilježena u Rusiji da je zavjera o podizanju Prvog srpskog ustanka 1804. organizovana u Trstu. To možda nije tačno ali je tačno da je rijeka novca, oružja i boraca neprekidno tekla u ustaničku Srbiju ali i prema rodnoj Boki i Hercegovini i drugim mjestima odakle potiču, rekla je između ostalog Mihajlović.

Trst je bio  i uporište srpske intelegencije  u njemu je stvarao  Dositej Obradović,  Petar Petrović Njegoš, Sima Milutinović, tršćanski Srbi su bili prvi i u nauci: dr Đorđe Nikolić, Dimitrije Frušić, e Spiridon Gopčević  po kome je nazvan  najveći krater na vidljivoj strani Mjeseca.

Dimenzije i domašaji njihovog doprinosa u stvaranju i razvoju srpske nacionalne svijesti i kulture, vjerovatno nikada neće moći u potpunosti da se sagledaju, zato što ih je nemoguće precizno izmjeriti, ocijenila  je Mihajlović.

Direktorica biblioteke Nevenke Mitrović predstavila je autorku  podsjetivši i na prethodnu njenu knjigu  „Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča“ u izdanju italijanskog Generalštaba oružanih snaga  ali i na nagrade  grada Zrenjanina,  žirija italijanske književne nagrade „Čerljugo“, priznanja Udruženja književnika Srbije „Blagodarje“, Zlatnu značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, te podatak da je bila počasni gost jubilarnog 50. Srpskog dana na Nijagarinim vodopadima na poziv Srpske naodne odbrane u Kanadi.

Promociji su prisustvovali konzul Zoran Dojčinović i predsjednik opštine Stevan Katić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com