KulturaUncategorized

U GALERIJI “SJU RAJDER” FOTOGRAFIJE I SLIKE BILJANE PETKOVIĆ – SJENKA KAO IZAZOV

U galeriji “Sju Rajder” sutra (25. septembar)  biće otvorena  izložba  slika i fotografija  Biljane Petković koja je  slikarstvo učila kod profesora Branka Subotića, član je ULUS-a, a do sada je  samostalno  izlagala u Ženevi, Fukuoki , Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Subotici i Herceg Novom.

O  fotografijama Biljane Petković   piše Jovan Despotović i ističe da one tematski  obuhvataju sve prirodne fenomene koji su karakteristični  za Crnu goru  od primorja do planinskog krša, i  sve ono što joj priroda nudi “more oblaci, stenje, svetlost, strukture, refleksi, senke, obrisi tragovi, useci, gromade, teksture…”  To su, smatra Despotović  “postali ravnopravni slikovni elementi kojima autorka gradi i prizore u svojim slikarskim delima. Zato i ne zovemo ove fotoslike  fotografijama prirode, već prirodnim fotogrfijama. I, kada ih gledamo, na ovaj način predstavljene okom jedne slikarke, postaje nam jasnije, kao snažna asocijacija, i to kako je Petar Lubarda video i doživljavao ove kamenite predele sa svim njihovim pitoresknim efektima virtuozno ih prenoseći na svoja monumentalna platna. Tim tragom, kroči i Biljana Petković” ocijenio je Despotović.

Autorka, Biljana Petković apostrofira da nam “umetnost omogućava da se igramo sa senkom, da joj se svetimo, prerušavajući je u razne oblike. U mojim slikama ona se pokazuje kao figura, kao obris, sa njom se susrećemo, družimo. Ona je nekada oborena, uveličana, okamenjena, razobličena, nakazna, izbledela, lelujava. Na nekim slikama ona odluta od figure, a ponekad figura ode među senke. Ona je plava-da bi u kolorističkoj kompoziciji bila dominantna, da bi me pokrenula na iznalaženje  harmonije. Ona je životna, nenametljiva, neodoljiva, skoro neizbežna, izmaštana ličnost. Jednom rečju, ona je za mene bila izazov.

Izložbu će sutra u 20 sati u galeriji Sju Rajder otvoriti istoričarka umjetnosti Kristina Milatović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com