Kultura

U GALERIJI “FRESKA” OTVORENA IZLOŽBA DRAGANE J. MIJUŠKOVIĆ

„Ikone i slike“ naziv je izložbe Dragane J. Mijušković koja je večeras otvorena u galeriji „Freska“ na Belavisti.

Da je ikonopisanje veoma prisutno od Vizantije preko Nemanjića do polovine 20. vijeka pa i do danas, svjedoče i djela Dragane Mijušković, kazala je Sofija di Garofani otvarajući izložbu.

-Umjetnost ikonopisanja vaskrsava zahvaljujući savremenim umjetnicima, a Draganino duhovno i umjetničko izražavanje podsjeća na epizodu filma Andrea Tarkovskog. Kod nje je u pitanju civilizacijski odnos i lični opus gdje od ikone prelazi u jednu naslućujuću renesansu. Zato se današnje posmatranje ikone, kao dijela svjetske kulturne baštine, sve češće doživljava kao duhovna, likovna podrška. Tu je objašnjenje zašto se ikona donosi na poklon – da bi primaocima svojom svjetlošću i energijom unijela životnost i bila prisutna u svakodnevnom, urbanom životu. Baš u tom virtuelnom svijetu, polazeći od kanona ikonopisanja, Dragana Mijušković predstavlja svoje slikarstvo i izgrađeni stil u koji je ugradila svoj senzibilitet i novi dah lirizma i poetičnosti, koju ne smatram zanatlijom već umjetnicom poziva i nadahnuća.  Dragana stvara djela kojima uzdiže fizičku ljepotu pretvarajući je u metafiziku, istakla je Sofija di Garofani.

Autorka Dragana Mijušković iskazala je zadovoljstvo i zahvalnost što je opet u Herceg Novom sa kojim ju je povezala upravo Sofija di Garofani.

-Hvala životu koji me je, poslije više od trideset godina, doveo u ovaj grad umjetnosti, slikarstva, književnosti da podjelim sa vama ovo malo ljubavi koje sam prenjela na svoje slike i na svoje ikone, kazala je Mijušković.

U katalogu pripremljenom za ovu izložbu Jugoslav Ocokoljić je zapisao da „ simboliku koju krije vizantijska estetika uzvišenog, Dragana predstavlja u svom opusu slikanja. Mudri kažu da svako pravo otkrovenje sadrži razrešenja brojnih malih tajni koje ga grade i sadrže ključ njenog spoznavanja. Ključ estetike slike, sadržaja i forme, čvrsto je u Draganinoj ruci. Njene crvene boje su u razgovoru sa komplementarnim bojama i, dopadalo nam se ili ne, izgrađen odnos, koji nudi slikarka, postoji skladno, elegantno i sadržajno. Originalni izraz u savremenoj umetnosti, koji nam je ponudila Dragana, tako nastavlja najbolje sadržaje vizantijskog predanja“.

Izložbu je u galeriji „Freska“ organizovala Crkvena opština Topaljsko –starogradska i otvorena je za posjetioce do 20. septembra.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com