Društvo

U ČETVRTAK PROMOCIJA KNJIGE „KAPETANI I JEDRENJACI HERCEG NOVOG“ PETRA PALAVRŠIĆA

Knjiga „Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ autora Petra Palavršića biće predstavljena u četvrtak (9. avgust), u bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, informišu iz Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

O knjizi, vrijednom svjedočanstvu o pomorstvu današnje opštine Herceg Novi, govoriće prof. dr Drago Šerović, dr Goran Komar i autor Petar Palavršić. Program će početi u 20:30 sati, a je ulaz slobodan.

„Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ je spomen-knjiga posvećena pomorcima i jedrenjacima novske opštine, a namijenjena novim generacijama koje žele da upoznaju prošlost svoga kraja i da iz nje uče.

Ovo djelo obrađuje period od 1720. do 1900. godine, tačnije glavne istorijske događaje i ličnosti koji su uticali na razvoj pomorstva našeg kraja. Nastalo je zahvaljujući sačuvanim dokumentima, većinom u arhivskim, ali i privatnim zbirkama. Sadržaj je obogaćen sa oko 170 fotografija kapetana, jedrenjaka, lučkih gradova i pomorskih karata mora kojima su plovili novski pomorci.

„Mišljenja sam da knjiga, nastala kao rezultat dugotrajnog istraživanja istorijskih dokumenata iz oblasti pomorstva 18. i 19. vijeka našeg kraja, koja je autor radio pedantno, stručno i sa puno ljubavi, predstavlja pravo bogatstvo za istoriju hercegnovskog kraja i veoma značajan materijal za razna izučavanja i istraživanja“, rekao je o ovom djelu prof. dr Drago Šerović.

„Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ izuzetno je vrijedno svjedočanstvo o pomorstvu današnje opštine Herceg Novi, navodi u svom mišljenju novinar Siniša Luković. On ističe da se radi o svojevrsnoj mini-enciklopediji pomorstva i zaključuje da je samo „iz pera iskusnog dugogodišnjeg kustosa pomorsko-tehničke zbirke Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, mogla nastati ovako vrijedna i kompleksa knjiga, koja Herceg Novi sagledava onako kako ga je do sada malo ko sagledavao – sa mora.“

1 komentar

  1. Promocija knjige za pamćenje. Divna noć, još bolja lokacija, imalo se što čuti i od koga, a o povodu ne treba govoriti. Čini mi se, makar po broju stolica, da je posjetilaca bilo više nego što je organizator očekivao. Sve kulturno, dostojanstveno bez oglašavanja mobilnih telefona. Jedina moja primjedba je cijena knjige pa ne može biti dostupna svima. Sve u svemu ČESTITAM!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com