Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Društvo

U ČAST SV LEOPOLDU – UČITELJU O SUŽIVOTU I LJUBAVI

Park ispred crkve Sv Antuna od sutra će i zvanično da nosi naziv Park Svetog Leopolda.

Za 13 sati, a dan uoči dolaska tijela velikog katoličkog sveca u naš grad, najavljeno je postavljanje obilježja u parku koji je prije desetak godina Kotorska biskupija ustupila opštini na korišćenje.

Događaju će prisustvovati čelnici Opštine Herceg Novi, odbornici Skupštine opštine, predstavnici Kotorske biskupije, vjerskih zajednica, kao i svi zainteresovani građani.

Povodom dolaska tijela sveca u njegov rodni grad priređeno je reprint izdanje knjige o Svetom Leopoldu prof. Lazara Seferovića. U uvodnom dijelu knjige  autor navodi:

„Svetac koji je cijeli svoj život posvetio pomirenju među ljudima,  narodima i vjerama i bio svima učitelj o suživotu i ljubavi bez obzira na vjeru i narodnost. Znamo da je za vjerski turizam tipična diferencijacija na dvije ciljne skupine: jedni su vjernici koji se nadahnjuju istinskim vjerskim motivima,  drugi su turisti koji putuju iz želje za upoznavanjem vjerskih centara kao sastavnog dijela svoje opšte kulture i radi upoznavanje različitih kultura i zemalja.Oni se pretežno vezuju za agencije koje mogu ponuditi takve programe tokom čitave godine.      Veliki pohodi hodočasnika traju od pamtivijeka. To je najstariji oblik putovanja. Mi ga  danas nazivamo vjerski turizam”-napisao je prof. Seferović..

U sadržaju  knjige o Sv. Leopoldu  piše: „Svetac iz Herceg- Novog koji je osvojio svijet” (taj naslov dao je italijanski pisac i profesor Nicolo Carnimeo u monografiji „Crna Gora – putovanje van vremena“).  Leopoldov  životni  san  bio   je  ekumenizam.  I  time  je,  uz  čuda  koja  mu  se pripisuju, zaslužio svoju SVETOST.. On je predvidio budući svijet pomirenja, prijateljstva, zbližavanja među ljudima na početku trećeg milenijuma. Njegova želja da se vrati u svoj rodni Herceg-Novi nije ispunjena, a žudio je da među braćom  započne  svoj  bokeški san…

Prikazujući ambijente Bogdanovog djetinjstva i rane mladosti  u Herceg Novom i Boki Kotorskoj,  htjeli  smo    ih  ovjekovječiti, otkrivajući  tako  ovaj  kraj najširem  krugu  vjernika, hodočasnika i turista. Praktično, ova publikacija trebalo bi da bude njihov vodič.    Naravno, željeli smo da i domicilno stanovništvo rodnoga grada, njegovi Novljani, otkriju prave vrijednosti svog velikog sugrađanina”- navedeno je u uvodu knjige o Leopoldu Bogdanu Mandiću.

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com