DruštvoEkonomija

U BRODOGRADILIŠTU ČEKAJU OTPREMNINE I POSAO

Radnici Jadranskog brodogradilišta očekuju da će  Vlada danas potvrditi  isplatu otpremnina   i nastavak posla na velikom doku dok ne isplovi iz  Bijele prema Litvaniji.

Veliki  bjelski dok je  i zvanično dobio  novog vlasnika, litvansku kompaniju AB Vakaru Laivu Gamykla, koja ga je kupila za 11 miliona eura. Tako su obezbjeđena sredstva  za isplatu otpremnina i drugih potraživanja za 202 radnika i 64 penzionera Jadranskog brodogradilišta u ukupnom iznosu oko četiri miliona eura.  Očekuje se i zvanična  verifikacija Vlade koja bi na današnjoj sjednici  trebala samo da potvrdi   odluku usvojenu nakon protesta u avgustu prošle godine, objasnio  je predsjednik  Sindikata Jadranskog brodogradilišta Mladen Krivokapić.  Međutim, Vlada nedavno, na  predlog ministra  finansija Raška Konjevića,   nije potvrdila odluku  o  isplati otpremnina radnicima na sjednici koja je održana  17. juna već je predlog  vratila na doradu. Obrazloženje je bilo da odluka   nije utemeljena  u Zakonu o budžetu i fiskalnoj politici.

Dok očekuju  odluku Vlade, radnici uz posredovanje  stečajnog  upravnika Žarka Ostojića,  pregovaraju sa novim  vlasnikom kako bi  obezbijedili  posao  na  remontu i pripremi  doka za  tegljenje.

-Nadamo se produženom  angažmanu nakon isteka junskog ugovora o radu za  182 radnika,  dok je  veliki dok u Bijeloj i dok ne isplovi  za Litvaniju. Ne znamo kada će se to dogoditi, u avgustu ili aprilu naredne godine, rekao je Krivokapić.

Veliki dok je da podsjetimo dopremljen iz Hamburga,  a nakon 45 godina napušta Jadransko brodogradilište. Time je onemogućen dalji remont brodova  koji je u Bijeloj, proteklih godinaobavljan  na oko 70 plovila godišnje.

Stečaj  u Jadransko brodogradilište Bijela  uveden  je 1. jula prošle godine , zbog navodnog poreskog duga od 6 miliona eura.  Od tada radnici se bore za isplatu mukotrpno zarađenog, a većina njih je sa porodicama na ivici egzistencije.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com