Društvo

U BIJELOJ OTVORENA PRIVATNA PREDŠKOLSKA USTANOVA “ČAROBNA ZEMLJA”

Privatna predškolska ustanova „Čarobna zemlja“ otvorena je nedavno u Bijeloj i u njoj je trenutno, na cjelodnevnom ili poludnevnom boravku, 15 mališana. Za njih su predviđene brojne kreativne radionice, učenje stranog jezika i nastava po programu Ministarstva prosvjete, proslava rođendana.

Rad sa djecom je prava radost, njihova ljubav je iskrena i čista, pa je to bio osnovni motiv da počnu da se bave ovim poslom, objašnjava za Radio Herceg Novi i Portal, Valentina Andrić u ime vlasnika privatnog vrtića „Čarobna zemlja“. Dodaje da je procedura dobijanja licence za rad sa djecom je veoma zahtjevna.

-Brojni su uslovi koje treba ispuniti kako bi licenca za rad bila odobrena, izuzetno su strogi kriterijumi. Mi smo u procesu dobijanja, predstavnici Ministarstva su obišli prostorije i uskoro očekujemo zvanično izdavanje licence. Objekat sadrži četiri učionice, dva sanitarna čvora, četiri terase od kojih je jedna 110 kvadrata i pretvorena je u igralište. Imamo tri prilaza objektu, naš parking i vrt sa puno cvijeća i biljaka. Kapacitet vrtića je 60 djece, da ne bi bilo gužve i preopterećenosti. Uzrast koji upisujemo je od šest mjeseci do predškolskog, a period rada od 7 do 17 časova, objašnjava Andrić.

Ističe da imaju sopstvenu kuhinju u objektu, a za djecu će pipremati tri obroka.

-Pripremaćemo samo zdravu hranu. U našem jelovniku nisu zastupljeni vještački proizvodi već kuvamo sve domaće, onako kako smo nekada podizali djecu, popara, prženice, krofne, kifle. Djeca obavezno imaju kuvani obrok, za užinu imamo voće, slatkiša nema. Kupujemo pretežno domaću hranu, imamo dogovor sa nekim bakama sa Grahova od kojih otkupljujemo kajmak, sir, imamo i domaće mlijeko, a naravno sugestije roditelja su dobrodošle da znamo šta djeca vole da jedu, objašnjava Andrić.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/10/vrtic-bijela.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Sa djecom će raditi stručno osoblje, kako to propisi i zahtjevaju.

-Trenutno imamo jednu medicinsku sestru – vaspitača, jednog vaspitača 7. stepen i pet pomoćnih saradnika. Imamo dogovorenu saradnju sa psihologom i logopedom koji će nas posjećivati dva puta mjesečno, a logoped i više ako je potrebno. Naša medicinska sestra – vaspitač ima iskustva u radu i sa djecom sa posebnim potrebama, tako da smo i u tom pogledu otvoreni za saradnju i predloge. Od 1. novembra počeće i nastava engleskog jezika, koja ulazi u cijenu, dakle neće se posebno naplaćivati. Organizovaćemo i kreativne radionice, a naša djeca imaju besplatnu proslavu rođendana sa drugarima iz vrtića. U popodnevnim satima organizujemo proslavu rođendana za svu djecu koja su zainteresovana, kazala je Andrić.

Kvalitetno osmisliti boravak djece, pravi je izazov, a pri tom odgovoriti kriterijumima Ministarstva i propisanog plana. Evo kako izgleda jedan dan u privatnom vrtiću „Čarobna zemlja“.

-Djeca po dolasku imaju jutarnju gimnastiku, od 8:30 do 9 traje doručak, potom djeca koja su jasličnog uzrasta idu na igralište, ako to vrijeme dozvoljava, a ako ne onda idu u sobu, slušaju muziku, pjevaju sa vaspitačem, imaju svoje igračke prilagođene uzrastu. Starija grupa ima nastavu po planu i programu Ministarstva, uče pjesmice, da crtaju, da drže olovku, a za njih imamo i aktivnosti u dvorištu. Tako smo juče brali šipak, imamo sađenje i zalivanje cvijeća, oni treba da ga održavaju. Tu su i slobodne aktivnosti, vrijeme da se poigraju, pravimo od lišća čaroliju, lijepimo ga na papir, ukrašavamo. Najmlađi spavaju u određeno vrijeme, stiže i period dana za ručak, tako da im je dan maksimalno ispunjen. Jedino što nemamo i što nećemo ni imati u objektu je televizor i računar. Mi ćemo stvarno živjeti i družiti se sa djecom, ističe Andrić.

Kako ističe, u ponudi imaju i „bejbi-siting službu“, koja još nije zaživjela u potpunosti, a koja podrazumjeva čuvanje djece na sat, čak i vikendom. Riječ je posebnoj usluzi i djeca ne moraju biti korisnici vrtića. Andrić objašnjava da, s obzirom na to da su tek na početku, još uvjek ispituju koje su sve usluge potrebne da uvrste u ponudu, a planiraju i boravak djece nižih razreda koji će poslije škole dolaziti u vrtić i završavati domaći zadatak.

Cijena za cjelodnevni boravak je 150, a poludnevni 130 eura. U tu cijenu ulazi i organizovan prevoz djece od i do kuće, ako je potrebno, jer posjeduju sopstveno vozilo.

-Nastojaćemo da sa Ministarstvom prosvjete postignemo dogovor da odrede broj djece koja će plaćati boravak u „Čarobnoj zemlji“ kao u državnom vrtiću, a dio novca će dotirati Ministarstvo. Ako to ne uspijemo, onda ćemo mi odabrati troje, četvoro djece, kojima je to potreba, a koje ćemo primiti za manji iznos novca. Vremena su takva kakva su, a mi nerado odbijamo dijete, zaključila je Andrić.

Foto: FB Čarobna zemlja

1 komentar

  1. Gazdarica vrtica je jako neozbiljna uvijek kasne po djete, nije istina da je u cijenu vrtica uracunat prevoz jer ga naplacuju dodatnih 30 €, o engleskom da i ne pricamo jer ga i nemaju tako da smo bili prisiljeni isposati dijete zbog uceatalih kasnjenja kada dolaze po dijete, cak i autom bez tablica dolaze po djecu a nikakav ugovor ne dobijete da je dijete upisano u vrtic ?

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com