IzdvojenoKultura

U ART KVARTU NOVA RADIONICA FRAKTALNOG CRTANJA – PRVI ZADATAK JE AUTOPORTRET DUŠE

Art kvart u Institutu Igalo otvoren je prošle godine  uz  izložbu i radionicu fraktalnog crtanja. Radionica će ponovo raditi od sutra (utorak, 12. mart) u istom prostoru, a vodiće je arhitekta Gordana Ražnatović. Uz njeno predavanje prvi zadatak za polaznike biće crtanje „autoportreta duše“.

Fraktalno crtanje  je  psihološka naučna metoda ali je i  intuitivna, objašnjava Ražnatović i dodaje da je taj spontani pogled  jako važan. A kako se radi  autoportret duše?

-Radi se zatvorenih očiju , ustvari se linija crta zatvorenih očiju a kada otvorite oči bojite dobijena polja s tim što u početku bojice uzimate intuitivno, opet ih birate zatvorenih očiju. Zašto to radimo? Kada žmurite vi se povežete sa svojom podsvešću i svojim unutrašnjim bićem i crtate liniju onakvu kakvi ste vi, odnosno kakav vam je način razmišljanja, a posle kada uzimate boje nasumično, jer vam odgovara vibracija boja koje birate  izbojavate ta polja. To je prvi crtež koji ćemo raditi u utorak koji često zovemo autoportret duše, mada on osim vašeg duhovnog trenutnog stanja pokazuje vase emocije i mentalno stanje kao i vaše razne odnose što porodične, što društvene. Tako da na osnovu tog prvog crteža imamo dosta informacija. Zato je to psihološka metoda koja je prihvaćena i od strane psihologa jer je šira i sveobuhvatna. Jas sam čak poredila crtanje fraktala sa prijateljicom koja je psiholog i koja radi analize ličnosti pomoću svetski usvojenih testova, i uglavnom se slažu informacije da te crtežom i testom, ali najčešće imamo problem u emocijama jer emocije želimo da potisnemo ili ih neprepoznajemo tako da je tu dolazilo do nekog disbalansa. To je metoda gdje vi potpuno iskreno crtate sami sebe. Početnicima jako prija da crtaju te spontane crteže. Metoda je razrađena tako da  kasnije ide  tarapeutski program i dolazi do korekcije. Ako nismo spremni da se korigujemo i balansiramo, odnosno ko to ne želi a želi da crta onda imamo programme za tri različita nivoa. Ko želi antistres program, dobija uputstva kako da se oslobodi trauma. Imamo nivo  za ljude koji žele da se koriguju ali ne u najvišem stepenu metode jer to bude zahtevno. Imamo taj “popustljiviji” program koji  često radimo i sa starijim osobama pa čak i sa decom i imamo pun, odnosno pravi program te metode koji je baš zahtevan, objašnjava Ražnatović.

Lagano ulazeći u korekciju mi dolazimo i do nekih svojih skrivenih talenata.

-Ovo jeste metoda za osvešćivanje talenata. Nema veze što se ona odnosi na likovnu kategoriju, vizuelnu. Imala sam primer  žene koja je počela da piše, a ako tog dana nije crtala nije imala inspiraciju. Crtajući fraktale mi se oslobađamo naših misli, vibracijom boja hranimo vibraciju našeg tela, bliži smo sami sebi i na takav način dobijamo  ideje. Jedna žena  počela je da kuva sa ljubavlju a do tada je mislila da to ne voli.  Ovu metodu možete implementirati u svakoj profesiji, kaže naša sagovornica.

Prvi susret zainteresovanih za fraktalno crtanje zakazan je za sutra (utorak, 12. mart) . Gordana ražnatović održaće  uvodno predavanje a onda će učesnici uraditi  prvi, dijagnostički crtež  ili autoportret duše.

– Radi se u miru sat i po. Mislim da će to biti dovoljno da svi završe svoje crteže , a onda ja pogledam te crteže i dam komentar . Obično kažem da li je neko tvrdoglav ili u nebesima, pa treba malo da se prizemlji jer svi žele da čuju nešto. A zatim dobiju domaći zadatak da kući urade još dva crteža. Imamo i osnovni program koji se sastoji od još tri radionice i za to vreme polaznik treba da nacrta osam crteža, tri dijagnostička i pet korekcijskih gdje ću ja svakome objašnjavati šta je njegova obaveza i na koji način treba da se menja. Fraktalnim crtanjem mogu da se bave svi, i deca i odrasli. Svaka starosna grupa ima svoje dobrobiti. Jako je dobro raditi sa decom, pogotovo sa onom koja su zatvorena jer ne znaju da verbalizuju svoje probleme . Deca već od četiri i po godine mogu da crtaju. Oni će crtati na svom nivou uz podršku nekog odraslog , ali će da kažu sve što imaju kroz crtež. Kod odraslih je pun ciklus, 21 crtež a kod dece to mogu da budu tri, četiri crteža. Imamo dobra iskustva sa tinejdžerima zato što su dosta okrenuti spoljnom svetu. Ja obično kažem da imaju dosta ometača, od telefona, igrica, kompjutera . To je nešto što njih ometa da budu sami sa sobom i zato vrlo često te generacije ne znaju čime će da se bave, ne znaju u koju bi srednju školu, koji fakultet. Ovim radom, crtanjem se deca fokusiraju na sebe, kaže Ražnatović.

Prošle godine je kroz radionicu fraktalnog crtanja  u Art kvartu prošlo tridesetak polaznika i većina je nastavila da se bavi ovim korisnim hobijem. To je valjda i najbolja preporuka zainteresovanima da se pridruže novom ciklusu.

2 Komentara

  1. Mislim da je to prelijepa i korisna metoda druzenja na bazi kreativnosti ,izeazavanju emocija,potvrdjivanju sebe svijih vrijednosti i napredak u svemu.Svaka cast!Mislim kad dodjem dolje da cu vam se pridruziti

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com