DruštvoEkonomijaTurizam

TRI OPŠTINSKA PROJEKTA UNDP PODRŽAO SA 150 HILJADA EURA

Maksimalan iznos finansijske podrške programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Crna Gora, u okviru Javnog poziva za projekte koji doprinose ublažavanju efekata klimatskih promjena u sektoru turizma i utiču na smanjenje gasova sa efektom staklene bašte uspjela je da iskoristi  jedino hercegnovska opština.

Posredstvom Kancelarije za međunarodnu saradnju kandidovan je projekat ”Zamjena i ugradnja LED rasvjete, održavanje i upravljanje javnom rasvjetom u opštini Herceg Novi ”, za koji je opredijeljeno 120.000 eura. Odobren je i projekat  Turističke organizacije  “Udahnimo život zaleđu – Selo Kameno“  sa 15 hiljada  kao i Plivačkog i vaterpolo kluba Jadran – “Zamjena postojećih reflektora sa LED rasvjetom na bazenu Jadran Škver ”  takođe sa 15 hiljada eura.

Na ovaj način, ukupna podrška opredjeljena za našu Opštinu dostigla je maksimalan iznos finansijske podrške po objavljenom Javnom pozivu od 150.000 eura. Kroz projekat zamjene i ugradnje LED rasvjete Opština Herceg Novi modernizuje sistem javne rasvjete, poboljšava finansijsku efikasnost kroz planirane uštede u radu sistema i odgovorno se odnosi prema životnoj sredini, navedeno je u informaciji opštinske Press službe.

Javni poziv za prijavu pilot projekata koji  doprinose ublažavanju efekata klimatskih promjena u sektoru turizma i utiču na smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte UNDP Crna Gora jeobjavio u januaru.  Pravo učešća imale su opštine Kotor, Tivat, Herceg Novi i Prijestonica Cetinje, a koje su inače obuhvaćene projektom ‘’Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori’’ koji zajednički implementiraju UNDP Crna Gora, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Centar za  održivi razvoj. Raspoloživi budžet u pilot fazi iznosio je 500.000 eura, uz maksimalni iznos finansijske podrške po inovativnom, investicionom projektu od 150.000 eura, s tim da  kofinansiranje može iznositi maksimalno 25% njegove ukupne vrijednosti . Budući da su kriterijumi Javnog poziva, posebno u dijelu koji se odnosi na kofinansiranje, bili izuzetno zahtjevni, Opština Herceg Novi je jedina lokalna samouprava koja je uspjela da iskoristi maksimalan iznos finansijske podrške.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com