IzdvojenoTurizam

TRI BOKE U SRCU – ZAVIČAJ, MAJKA I JEDRENJAK

Prvi solarni jedrenjak na Jadranu, a vjerovatno i mnogo šire, „Boka“, hercegnovskog umjetnika i jedriličara Antonija Pušića, alijas Ramba Amadeusa, porinut je u more. Brod nije u potpunosti završen, jer se čekaju jedra, pa će zvanična promocija biti prvog juna kada se planira svečano uplovljavanje u matičnu luku – mulo na Škveru.

Prva probna plovidba elektromotrom na solarni pogon je odrađena, pa se može reći da je jedan istorijski poduhvat zaokružen i oficijalno proglasiti „Boku“ prvim “Zero emission” brodom na Jadranu, informišu na  portalu Herceg Novi cool.

Osjećanja su “pobrkana” nakon tri godine rada, mnogo uloženih para i truda, kazao je Rambo.

-Električni motor radi ko zmaj. Baterije drže, solari pune, brod stoji kao violina. S obzirom na to da još uvijek nisu gotova jedra nemam kompletan utisak, ali nakon probne vožnje na motor mogu reći da brod ide nevjerovatno“, kazao je Rambo objašnjavajući da brod čije je korito tipa “Cutter”, ima takvu vodenu liniju, koja je u stvari bila dizajnirana prije pojave parne mašine i prilagođena plovilima koja nisu imala dodatni pogon osim jedara.

I ovaj projekat za njega je bio samo igra, kao što su i svi poslovi koje u životu izabere, kazao je Rambo, a potom su uslijedili mjeseci saradnje sa jedriličarima, projektantima, umjetnicima.

Solarni jedrenjak „Boka“ će svoju prvu javnu demonstraciju imati prvog juna za kada je zakazana turistička regata-konvoj iz marine Lazure u Meljinama do gradske luke Škver, gdje će biti priređena svečanost da bi se na adekvatan način predstavio brod koji treba da bude ponos Herceg Novog. “Boka” će, kako i sam Rambo kaže, biti na raspolaganju, prije svega studentima tehnike i brodogradnje, ekolozima i ljudima od struke da dođu i naprave đir, upoznaju se sa tehnologijom i funkcionalnošću broda.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com