Kultura

TRG OD KNJIGE: SINOĆ PROMOVISANI ZBORNIK “BOKA” I “INTIMNA PREDSTAVA”

????????????????????????????????????

Trg od knjige polako ulazi u završnicu. Večeras  od 21 h biće predstavljena knjiga “Ispit kod profesora Miloša N. Đurića”, Milovana Vitezovića, o kojoj će govoriti  Dragoljub Kojčić i dr Zoran Živković. “Pozivno pismo Suncu”  naziv je poetske zbirke  Borisa Jovanovića Kastela o kojoj će tokom drugog programa uz autora govoriti naš kolega i književnik Miraš Martinović.

Sinoćnji program mogli bismo definisati kao zavičajni – predstavljen  je 37. broj Zbornika radova iz nauke, kulture i umjetnosti „ Boka“ koji izdaje hercegnovska Gradska biblioteka, a govorili su Nevenka Mitrović, glavna i odgovorno urednica i direktorka  Gradske biblioteke, mr Zorica Čubrović i mr Đorđe Malavrazić.

Tokom drugog programa predstavljena je  romansirana biografija „Intimna predstava“, autorke Ružice Vasić posvećena Budvaninu  Bogoboju Rucoviću, koji je u relativno kratkoj glumačkoj karijeri ostvario vrhunske uloge na pozorišnoj sceni.

U uvodnoj riječi na promociji Zbornika “Boka” Nevenka Mitrović, je istakla da  novi, 37. broj  sadrži devet originalnih  naučno istraživačkih radova, tri priloga i dva članka.

– Zbornik “Boka”, nemjerljiv je i dalekosežan doprinos za kulturu grada, Boke i Crne Gore. Radovi objavljeni u Zborniku su nezaobilazan izvor za dalja multidisciplinarna istraživanja Boke, ali i šireg mediteranskog prostora, kojem regija Boke pripada. Nakon pet decenija od pokretanja, Zbornik je danas reprezentativna zbirka u kojoj je do sada objavljeno više od 650 naučnih i stručnih radova, priloga, rasprava i prikaza, nauke, kulture i umjetnosti, odnosno istoriije, kulturne istorije, graditeljstva, crkvene istorije, narodnog života, običaja, pisane baštine, istorije pomorstva, bibliografije itd., kazala je Mitrović.Ona je pozvala sve zainteresovane naučnike,  na saradnju i na takav način daju doprinops otkrivanju blaga Boke.

Dragocjen prilog o prošlosti i vrijednostima koji  karakterišu prostor Boke  dat je kroz šest radova  koje je predstavila Zorica Čubrović, ističući  da svaki od priloga odražava  posvećenost i angažman autora u  temama kojima su se bavili.

– Rad pod naslovom „ Dveri iz Ratiševine, ikonopisca Dimitrija Daskala“, djelo je troje autora koji čine jezgro slikarsko restauratorskog ateljea formiranog u okviru Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor i koji je u svom radu dostigao zavidan stručni nivo i zrelost. To su Jasminka Grgurević, Slavica Lompar i Dragutin Radomir. Oni izučavaju umjetničko djelo kao autentični dokument, koji otkriva poruke vremena u kojem je djelo nastalo i trajalo. Ovim radom saznanja o umjetničkoj riznici koju predstavlja  Boke Kotorska značajno se obogaćuju i ukazuje na značaj konzervatorsko-restauratorkih postulata koji pored visokog nivoa  tehničkih znanja  podrazumijevaju naučni pristup, akribiju i posvećenost -rekla je Čubrović.

U radu  „Nalazi novca iz crkve sv. Ane i sv. Mihaila u Kotoru (1982-2000“ autora mr Milice Križanac, arheologa, nastavila je Čubrović, saopšteni su rezultati proučavanja nalaza  novca do kojih se došlo u arheološkim istraživanjima preduzetim posle zemljotresa od 1979. godine  na dvjema značajnim srednjovjekovnim crkvama Kotora. U radu je obuhvaćeno 46 od ukupno 53 nađena primjerka novca, 7 primjeraka zbog oštećenja nije bilo moguće determinisati. Putem minuciozne  analize samih numizmatičkih nalaza kao i na osnovu proučavanja izvora i literature, Milica Križanac je obuhvativši ovim radom i rezultate pročavanja numiznatičkih nalaza iz Katedrale sv. Tripuna, pružila uvid u široku lepezu saznanja koju o prošlosti srednjovjekovnog Kotora omogućuju ovi dragocjeni artefakti od  prvorazrednog značaja za otkrivanje prilika koje su označavale istorijske mijene, privredna kretanja, veze sa udaljenim krajevima, ocijenila je Čubrović.Predstavljajući rad „ Kula Trojica, Kotor – istraživanja i restauracija“, arhitekte konzervatora Katarine Nikolić – Krasan, kazala je da on predstavlja studiju koja se odnosi na rezultate proučavanja, istraživanja i izvođenje I faze radova na restauraciji kule Trojica, od nemjerljivog značaja, a da rad   “Stambena cjelina u gornjoj zoni Prčanja” autora Sofije Hajrizaj, arhitekte konzervatora, čiji je ovo prvi objavljeni stručni rad,  se odnosi  na grupaciju kuća u sjevernom dijelu Prčanja, neposredno ispod staze koja dijeli šumski pojas Vrmca od naseljenog mjesta sa obradivim parcelama.

Čubrović je istakla da se vrijednost ovog rada ogleda  u pažljivoj analizi ove stambene cjeline reprezentativnog položaja i arhitekture te u pokušaju utvrđivanja relativne hronologije njihove  gradnje uz pomoć planova na kojima su predstavljeni kao i dokumenata u kojima su pomenuti. Rad, kako je istakla ujedno ukazuje na neispunjeni prostor koji postoji u poznavanju naselja Prčanj koje pored izuzetnih pirodnih vrijednosti odlikuje ekskluzivna arhitektura. Od posebnog značaj, izdvojila je rad „Konzervatorsko-restauratorski tretman bojenih površina trifora  na emporama Katedrale sv. Tripuna u Kotoru“, autora Marine Knežević, koji sadrži deskriptivne, grafičke (crteži) i fotografske podatke o bojenim površinama zastupljenim na reljefnom ukrasu restauriranih trifora u zapadnom i srednjem traveju crkve sv. Tripuna u Kotoru.

Đorđe Malavrazić, je ocijenio da je Boka, zapravo zbornik zaštite i  spasavanja blaga Boke Kotorske. Poručio je da ona  čuva to blago od  fizičke korozije i demencije vremena.

U izdanju JU Narodna biblioteka iz Budve objavljena je romansirana biografija Budvanina Bogoboja Rucovića, koji je tokom relativno kratke glumačke karijere u pozorištu ostvario vrhunske uloge Hamleta, Jaga, Don Huana, Osvalda, Grofa Trifića i druge, a veoma uspješno bavio se i režijom i prevodilaštvom.

Njegove režije ocijenjene su kao ostvarenja visokog stvaralačkog dometa, rafiniranog i modernističkog izraza. Za značajna glumačka ostvarenja, kralj Petar Karađorđević odlikovao ga je ordenom Svetog Save.

O svemu ovome pisala je Ružica Vasić, višestruko nagrađivani dramaturg i pisac, u knjizi “Intimna predstava”.  Kritika je ocijenila da piše tako da se uz zavidnu vještinu bavi čovjekom iznutra i napokon nam, poslije više decenija, otkriva ovu znamenitu a decenijama nejasnu figuru.

Dramaturg, Maja Simonović, Novljanka koja živi u Budvi  istakla je da smo prije ovog  romana  o  Bogoboju Rucoviću imali samo podatke  iz knjige „Zapisi iz budvanskog kraja“ Vlade Duletića. Međutim, Ružica je odlučila da napravi napravi iskorak i da nam, iz siromašne građe, približi njegov život…Priča i struktura romana počinje i završava sahranom, a taj kružni dramatički tok je karakterističan, zato što je autorka po obrazovanju dramaturg i roman ima vrlo čvrstu dramaturšku strukturu, rekla je Simonović i pitala kako je teklo istraživanje i dramaturško oblikovanje ovog romana.

Ružica Vasić, istakla je prvo da joj je drago da govori o jednom nepravedno zaboravljenom čoveku, o kojem je imala malo podataka dok je pisala roman.

-Prevashodno sam radila na scenariju tokom studiranja, i od tih nekih šturih podataka pokušala sam da razvijem priču koja može da bude dovoljno interesantna svakome, i na neki način intrigantna da se pristupi, ne samo Bogoboju Rucoviću kao jednom nepravedno zaboravljenom velikanu, već i toj epohi koja je u to doba obeležila i najlepše dane slikarstva i književnosti. Tada je i pozorište tek počelo da se razvija u onom pravom smeru, i u tome je ustvari značaj ovog čoveka. Dok su ostale umetnosti bile na svom vrhuncu, pozorište je tek započinjalo da živi u nekom pravom smislu, i u to doba glumište se svodilo na visoku teatralnost i patose. U isto vreme kada je u Rusiji Stanislavski otkrivao svoj sistem – psihološki realizam, Bogoboj je to pokušavao da uvede na našim prostorima, gde je to bila „borba protiv vetrenjača“ i o tome se zapravo, između ostalog, radi u ovom romanu-rekla je Vasić.

Potom je navela da su i Bogoboj Rucović, ljudi i prevashodno žene koje su ga okruživale bili nosioci avangarde tog doba ali da se ona bavila tom temom zato što priča o Bogoboju Rucoviću nije samo njegova priča.

-To je zaista, prokletstvo svih umetnika – uvek postoje neka lična preispitivanja i uvek postoje oči koje te gledaju, koje su uprte u tebe i koje će da iznesu neku kritiku.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com