DRUŠTVOKultura

TRG OD KNJIGE: IZDAVAČKI PODUHVAT GODINE KNJIGA “VOJO STANIĆ: SLIKE-PAINTINGS” U IZDANJU “OBODSKOG SLOVA” I “ŠTAMPAR MAKARIJA”

Plaketa ovogodišnjeg hercegnovskog „Trga od knjige“ za izdavački poduhvat godine pripala je izdavačima „Obodsko slovo“ – Podgorica i „Štampar Makarije“ –  Beograd za knjigu „Vojo Stanić: slike-paintings“ , čiji je priređivač Niko Martinović.

-U svakom svom elementu, ova sinteza, suma jednog impresivnog života i rada, ostvaruje vrhunske kvalitete. Veliki broj slika često antologijske vrijednosti, sjajno je reprodukovan na fotografijama Lazara Pejovića, Duška Miljanića i Željka Šapurića, vjerno odštampan i komponovan u cjelinu. Slikareva autopoetička razmišljanja – bilješke o sebi samom i drugima, o ljudskoj sudbini, dokolici,  moru, gradu Herceg Novom i cijelom ovom podnebesju – odlikuju vedrina, lucidnost, duhovitost i staložena mudrost. Kritičari Radomir Uljarević, Niko Martinović, Olga Perović, Luko Paljetak i Robert Bojers napisali su nadahnute eseje i studiozne rasprave, prožete nesumnjivo pozitivnim stavom prema jednom osobenom likovnom svijetu i pristupu. Niko Martinović je doslijedno sproveo svoju inventivnu i svestrano promišljenu priređivačku zamisao. Projekat zaokružuju skrupulozno i stručno izvedeni biografski i bibliografski podaci, rad Ljiljane Zeković, koji će biti koristan putokaz budućim istraživačima i pouzdan oslonac za brojne poštovaoce stvaralaštva Voja Stanića, opusa  koji se još nastavlja i nadograđuje-navedeno je u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović.

Za najbolju ediciju proglašeni su  „Horizonti“ izdavača Akademska knjiga iz Novog Sada, u kojoj je objavljeno do sada tridesetak djela eminentnih  domaćih i stranih autora iz oblasti nauke o književnosti.

-Zastupljena su autoritativna imena, od Slavka Gordića, Jovana Popova, Svetozara Koljevića i Bojane Stojanović Pantović do  Davida Goldstajna, Rade Stanarević, Gojka Čelebića i Slobodanke Peković. Ovom prilikom izdvajamo samo jedan naslov – jer je najnoviji –  knjigu Ka lepoti – Erotološko čitanje Sapfine poezije Jelene Pilipović, koja je ove, 2017. godine dobila „Nagradu Nikola Milošević“ za najbolje teorijsko ostvarenje. Knjige objavljene u ediciji „Horizonti“ su književno-istraživačkog i teorijskog karaktera, pa spadaju u kategoriju visoko intelektualnog stvaralaštva, kakvo se kod nas nedovoljno njeguje i podstiče. Zbog toga ova edicija Akademske knjige, po svojoj koncepciji jedinstvena, a po ostvarenjima vrhunskih dometa, zaslužuje svaku podršku i priznanje -ocjenio je žiri.

Za najljepšu knjigu plaketa je pripala  izdavaču „Geopoetika“ iz Beograda za knjigu „Muzej prepiske: lična pisma koja bi trebalo da pripadaju svima“ Šona Ašera. U obrazloženju je između ostalog navedeno da “ova antologija, eklektična po svojoj prirodi, pravi je vizuelni doživljaj, jer polovinu knjige čine vizuelni prilozi – originali samih pisama, dokumenti, fotografije, crteži i portreti potpisnika pisama”.

Za dječju knjigu godine proglašena je knjiga „Krokodil peva“  Vesne Aleksić u izdanju “Kreativnog centra” Beograd, koja je ” pravi  biser ovogodišnje produkcije, predstavljene na “Trgu od knjige””.

Nagrade je uručio večeras  u završnici “Trga od knjige” mr Đorđe Malavrazić.

-Proteklih sedam dana na štandovima smo vidjeli mnogo novih i zanimljivih knjiga, slušali smo interesantne tribine, jedino, po mom mišljenju trebalo bi se zabrinuti oko sistema vrijednosti u svakodnevnom životu jer se on primjetno i opominjuće mijenja- kazao je Malavrazić.

Kako je ocijenio sa gubitkom knjiga gube se cijeli, neotpečaćeni ili neotkriveni svjetovi i zato je pohvalio organizatora sajma u Herceg Novom što uporno odgaja nove generacije čitalaca.

Publici se večeras predstavio Nikola Nikolić, knjigom priča „Atakama“ .Književna kritičarka Jelena Krsmanović kazala je da riječ o zbirci koja se sastoji od 15 priča.

-One su podjeljene u tri cjeline a svaka ima tematski zaokruženu priču, tako da su sama kompozicija i struktura ove knjige  veome interesantne. U jednom momentu je mene podsjetila na drvo sa svojim korijenom, stablom i krošnjom jer se tematski gradira. U prvom dijelu su tri pripovjetke koje govore o smrti, direktno prikazane kroz motiv samoubistva ali tamo gdje nema priče o smrti nema ni smisla razmišljanja o životu. Kao i onaj dio stabla koji se vine u visine i stremi svjetlosti tako i svi mi stremimo da pronađemo smisao života.  Iako se bave različitim temama one su potpuno zaokružene i svedene na mjeru koju zahtjeva kratka priča-kazala je između ostalog Krsmanović.

U drugom programu predstavljena je zbirka pjesama „Jednoj uspomeni na Herceg Novi” Božidara Dende. Književni kritičar  Vlatko Simunović je kazao da je Dendina poezija “istančana lirika memorije, sjećanja i dosjećanja”.  [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/07/denda.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]   -Tu su slike onog što je jednom uzbudilo čula, slike koje su uznemirile i razigrale maštu, koje su ganule i potresle pjesnikovo biće. Zato je Božidar Denda u jednom segmentu ove knjige pjesnik djetinjstva, pa pjesnik ljubavi, prošlosti, pjesnik vjetrometnog plavetnila iznad ovog zaliva. Svaki stih je jedan kliktaj intimnog trena- kazao je Simunović.

Denda je objasnio da su pjesme  nastale dok je bio srednjoškolac a kasnije i student, “kao potreba da se olakša ono što je iznutra preživljavao”. Pjesma “Jednoj uspomeni na Herceg Novi” po kojoj je i zbirka nazvana,  je “uspomena na svjetlost  koja ima posebnu plavu boju u stotinu nijansi upravo u Herceg Novom”.

U muzičkom programu u završnici “Trga od knjige” nastupio je “Boka bend”.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com